A valaha mért leggyengébb októbert zárta az európai autópiac

● Vegyes mozgások Európában
● A DE30 korrekcióját a lokális piaci geometria állította meg
● A Continental esik a pénzügyi igazgató menesztésének hírére

Az ázsiai piacok reggeli csökkenése után vegyesen mozognak az európai részvénypiacok csütörtökön. A francia, holland és belga részvények erősödnek, míg a brit, az olasz és a lengyel piac csökkenést mutat, a német DE30 és a spanyol Ibex pedig stagnál. A gazdasági naptárban ma nem szerepel olyan esemény, amely komolyabb mozgást indukálhatna, Joe Biden fogja megnevezni a FED új elnökét, de a bejelentés várhatóan csak a hét vége felé történik meg.

A DE30 új történelmi csúcsot ért el ma reggel 16.285 pont közelében, de az index gyorsan elkezdett lefelé korrigálni és visszatért az előtte kialakult csökkenő trendcsatornába. Az esést a lokális piaci geometria alsó határa állította meg és az index visszakapaszkodott a csatorna felső limitjéhez. Az alsó limitnél adott pozitív reakció arra utalhat, hogy egy újabb emelkedő impulzus jöhet és a történelmi csúcs mindössze 0,25% távolságra van.

Forrás: xStation5

Vállalati hírek

Az európai új autó regisztrációk száma 29%-kal csökkent októberben éves összehasonlításban 798.693 járműre. Ez a valaha mért leggyengébb októberi eredmény az adatok gyűjtésének kezdete óta. A Volkswagen-csoport (VOW1.DE) eladásai közel 42%-kal zuhantak, a BMW (BMW.DE) értékesítése 22%-kal csökkent, a Daimler (DAI.DE) pedig 34%-kal kevesebb autót adott el idén októberben, mint tavaly.

Új személygépkocsik eladásának változása az EU-tagállamokban, százalékban. Forrás: MTVA

A Continental (CON.DE) részvényei nagy mínuszban, réssel lefelé nyitottak ma, miután a cég váratlanul kirúgta a pénzügyi igazgatót, Wolfgang Schaefert. A döntés okaként Schaefer emissziós botrányban játszott szerepét jelölték meg.

A Thyssenkrupp (TKA.DE) közzétette szeptember 30-ával záródó 2021-es pénzügyi évének eredményszámait. A társaság 34,02 milliárd eurós árbevételről jelentett (várt: 33,45 mrd), a kiigazított EBIT 796 millió eurót ért el (várt: 769 millió), míg a kiigazított nettó eredmény 128,3 millió euró lett. A társaság a 2022-es pénzügyi évben legalább 1 milliárd eurós nettó eredményt vár, a kiigazított EBIT pedig az 1,5-1,8 mrd közötti sávban alakulhat.

Elemzői lépések 

● A Covestro (1COV.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „vétel”-re javította a HSBC. a célár 70 euró.
● A Daimler (DAI.DE) részvényeire „vétel” ajánlást adott ki a Berenberg. A célár 115 euró.
● A Varta (VAR1.DE) részvényeire „felülsúlyozás” ajánlást adott ki a JPMorgan. A célár 140 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Continental (CON.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »