Vezetékes földgáz vagy LNG? Melyik a környezetbarátabb? (x)

Aktuálissá vált a kérdés Európában is, hogy a vezetékes földgáz vagy az LNG, azaz ennek a cseppfolyósított változata-e a környezetbarátabb? Az orosz-ukrán háború hatásai az egész kontinensen érzékelhetővé váltak, természetesen az energiaszektorban is. Márpedig az energiaigény negyede a földgázra irányul, azon belül a 45%-a Oroszországból került importálásra.

Fontos az energiafüggőség csökkentése!

Napjainkban egyre több cég és magánszemély is próbál függetlenedni a különböző energiahordozóktól. Egyre fontosabbá válik, hogy a külső forrásokból származó villamos áram és földgáz felhasználásának mennyisége minimalizálva legyen.

Cégek számára rengeteg lehetőség van, amit érdemes kihasználni. Olyanok, mint az EKR rendszer, mely segítségével jelentős összegekkel finanszírozhatóak az energiahatékonyságot segítő beruházások, így minimalizálva a megtérülési időt. Az EnergyHub energetikai szakreferensei szakértelmükkel és tapasztalatukkal nagyban hozzájárulhatnak az ilyen projektek gyors és zökkenőmentes kivitelezéséhez.

Ukrajna megtámadása óta viszont már magasabb szinten is születtek komolyabb energetikai döntések. Ilyen volt például az is, amikor az orosz import minimalizálása mellett és az LNG import jelentős növelése mellett döntöttek az Európai Unió országai.

Vezetékes földgáz helyett LNG?

Bár az Európai Unió határozottan elkezdett távolodni az orosz gáztól, hogy minimalizálja attól való függőségét, a másik oldalon megjelenő alternatíva sem biztos, hogy a legjobb megoldás. Egyre több információ lát napvilágot, mely szerint az LNG akár az EU karbonsemlegességi törekvéseit is veszélyeztetheti, mivel nagy környezeti terhelést jelent a kitermelés, cseppfolyósítás és a szállítás.

Azonban a különböző vizsgálatok módszertanbéli eltérései miatt akár egymással ellentétes eredmények is születhetnek ezzel kapcsolatban. Bár ott van a palagáz-kitermelés környezetterhelése, hatalmas vízfelhasználása, a technológia miatti folyamatos földrengésveszély, ha a megfelelő olajipari gyakorlat alkalmazva van, a környezetterhelés nem tér el jelentősen a hagyományos szénhidrogéniparétól.

Az azonban leszögezhető, hogy nem egyszerű összehasonlítani a két kitermelési módot és a hozzá tartozó szállítást sem.

Környezetbarát megoldás az LNG?

Jelenleg az EU Katarból és az Egyesült Államokból importál cseppfolyós földgázt. Ha megnézzük az ide érkező LNG-vel szemben a vezetéken küldött orosz gáz karbonlábnyomát az életciklusának végfelhasználás előtti részében, akkor 2-3-szor nagyobb a szorzó. Míg az Oroszországból érkező vezetékes gáz átlagban 418 kg CO2 ekvivalens/hordó olaj egyenértékkel rendelkezik, addig az amerikai LNG esetén mindössze 209, míg a katarinál 139 ugyanez az érték.

Ez az arány főleg abból fakad, hogy a csővezetéken történő gázszállítás körülbelül háromszor olyan karbonintenzív, mint a másik szállítási mód. Erről pedig egyértelműen a metánszivárgás tehet.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »