Lapszemle

Nem engedik ki Afganisztánból a tanulni vágyó lányokat

A tálibok megtiltották a nőknek az önálló utazást, és csak a férjükkel vagy egy rokon férfi kísérővel, például testvérrel, nagybácsival vagy apával, az úgynevezett mahrammal, azaz férfi kísérővel engedik őket külföldre utazni. A tanulás azonban ebben az esetben is tiltott tevékenységnek számít.

Read More »

Az űrből is látszik a fast fashion cégek túltermelése

A használtruha-kereskedelem jól bevált üzletág Chilében, de a fast fashion divatcégek terjedésével a ruhák minősége romlott, és ma már az ide szállított ruhadarabok kevesebb mint fele, egyes szállítmányok esetében mindössze 15%-a talál vevőre. A maradék szeméttelepekre kerül a sivatagban.

Read More »

Nagy eséllyel rakétacsapás vagy bomba végzett Prigozsinnal

Az incidensről készült videofelvételeket átnéző szemtanúk és szakértők szerint a repülőgép még a levegőben szétesett, ami valamilyen robbanással járt együtt, amely vagy a repülőgép belsejében történt – ami bombára vagy katasztrofális meghibásodásra utal – vagy külső hatás érte, ami rakétacsapásra utal. 

Read More »

Az ország, ahol betiltották a Crocs papucsot

Egy karizmatikus amerikai DJ egyszer csak gondolt egyet, és megalapította a saját országát – lévén addigra a Föld minden országát bejárta. A Slowjamastan-ra keresztelt mikroország egy diktatúra, amely egyebek mellett például arról ismert, hogy területén tilos Crocs papucsot viselni.

Read More »

Elkerüli-e a recessziót az amerikai gazdaság?

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke úgy véli, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót – annak ellenére, hogy a bankszektortól a politikán át az időjárásig szinte minden ez ellen szól.

Read More »

Miért hoz ilyen furcsa intézkedéseket az olasz kormány?

Miután Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormánya az elmúlt hónapokban egy sor valószínűtlen törvényt és rendeletet terjesztett elő, néhányan azon kezdtek tűnődni, hogy mi folyik valójában Olaszországban? Tényleg fontosak ezek az intézkedések vagy csak a közvélemény figyelmének elterelését szolgálják?

Read More »