Gazdaság

Másfél éves minimumon a német infláció

A németországi fogyasztói árak éves szintű növekedése az elemzők által várt 4,6 százalék helyett 4,5 százalékra, 2022 február óta a legalacsonyabbra mérséklődött szeptemberben az előző havi 6,1 százalékról.

Read More »

17,9%-os éves inflációval számol idén az MNB

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a szeptemberi Inflációs jelentést bemutatva közölte, hogy a jegybank idén még éves átlagban 17,9 százalék körüli inflációra számít, de a bázishatások kifutása és az adóintézkedések 4-6 százalék közé lassítják a pénzromlás ütemét 2024-ben.

Read More »

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

Stratégiai megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és az ExxonMobil energiaipari óriáscég magyarországi leányvállalata. A kooperációnak köszönhetően az EM Hungary hozzájárul az oktatás gyakorlatorientáltságához: szenior menedzserei rendszeresen tartanak majd szakmai előadásokat, szemináriumokat saját vállalati tapasztalataikról, iparági példákról.

Read More »

A kamatfolyosót szűkítette mai ülésén az MNB

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50  bázisponttal 12,00 százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken.

Read More »

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »

Továbbra is lejtőn a német gazdasági aktivitás

Szeptemberben a várakozásokat meghaladó mértékben javult ugyan, de a gazdasági aktivitás további romlását jelzi Németországban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által publikált HCOB beszerzési menedzser index előzetes értéke.

Read More »

A kamatokon nem, de a várakozásokon változtatott a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén, ugyanakkor a kamatcsökkentési várakozásokat is lehűtötte.

Read More »