Gazdaság

Júliusban 24 éves csúcsra gyorsult a török infláció

Júliusban Törökországban huszonnégy éves csúcsra, 79,6 százalékra emelkedett az éves infláció a szárnyaló energiaárak és a gyengülő líra következtében. Ez egy százalékponttal magasabb, mint az előző hónapban, de némileg alacsonyabb az elemzői várakozásoknál.

Read More »

Spanyolország energiatakarékossági intézkedéseket vezetett be

Spanyolországban nyáron nem lehet 27 Celsius-foknál hidegebbre hűteni, télen pedig 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni egyebek mellett a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, illetve a vasút- és buszállomásokat - olvasható a spanyol állami közlöny (BOE) kedden megjelent számában.

Read More »

Őszre is visszavágja az utasszámot az amszterdami repülőtér

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér szeptemberben és októberben is korlátozza az utasok számát, a következő hónapban naponta legfeljebb 67 500 utas indulhat el, októberben pedig 69 500 lesz a létszámhatár - írta kedden az NLtimes hírportál a légikikötő bejelentésre hivatkozva.

Read More »

Életbe léptek a belengetett adóemelések Romániában

Romániában adóemelések léptek hatályba augusztus 1-től, így nőtt a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója, valamint a szerencsejátékokból származó nyereség után fizetendő adó, emellett eltöröltek néhány építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari adókedvezményt.

Read More »

Piaci körkép: csak a német GDP adat okozott csalódást

● A 13.450 pontos ellenállást próbálja áttörni a DE30 ● A vártnál kissé gyengébb lett a német GDP adat ● Az Amazon (AMZN.US) jó eredményei segítik a Zalando (ZAL.DE) részvényeit Kedvezó a hangulat az európai tőzsdéken a hét utolsó kereskedési napján, a német DE30 1,14%-kal, a francia FRA40 1,29%-kal, a lengyel W20 pedig 1,75%-kal erősödik. A mai makrogazdasági naptárban a ...

Read More »

Gyorsjelentésekből és makroadatokből sem lesz ma hiány

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Napközben az euróövezeti és német második negyedévi GDP-növekedési adatok, a fogyasztói árak júliusi euróövezeti növekedése, valamint a júliusi német munkanélküliségi adatok közzététele esedékes.

Read More »

Piaci körkép: kevesebb eladott autóval is nőtt a Mercedes nyeresége

Vegyes hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken. A befektetők figyelme ma a Fed esti kamatdöntésére irányul. A piac 75 bázispontos emelésre számít, illetve némi iránymutatásra a jövőbeni kamatpályát illetően, így a kamatdöntés utáni sajtótájékoztató és Powell kommentárjai lesznek különösen fontosak.

Read More »

Lassan már csak csordogál az orosz gáz Európába

Maximális kapacitásának egyötödére, óránként 1,28 millió köbméterre csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken, az Oroszországból Európába irányuló fő gázexportútvonalon - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség szerdán a GASCADE német üzemeltetőre hivatkozva.

Read More »

Elfogadták a gázfelhasználás csökkentéséről szóló uniós rendeletet

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében - közölte az uniós tanács kedden.

Read More »