Gazdaság

Kétszámjegyű maradt a brit infláció

A várakozásokkal ellentétben gyorsult és így tíz százalék felett maradt az éves brit infláció februárban. A váratlan gyorsulás elsődleges oka az élelmiszerek évtizedek óta nem tapasztalt ütemű drágulása volt.

Read More »

Aprópénzért vette meg versenytársa a Credit Suisse bankot

Ez a hétvége sem telt el bankvásárlás nélkül, ezúttal a Credit Suisse került sorra, melyet szintén svájci versenytársa, az UBS vett meg részvényenként 0,50 svájci frankos áron. A CS tőzsdei árfolyama pénteken még 1,86 frankon zárt, történelmi csúcsa pedig 80 frank felett volt.  

Read More »

A szabályozott migráció felé nyitna a német kancellár

Németország már most is a képzett munkaerő hiányával küzd, amiből azonban az a "jó hír" is levezethető, hogy az ország hosszú időre maga mögött hagyja a tömeges munkanélküliség gondját. A következő időszakban arról kell gondoskodni, hogy megfelelő legyen a kínálat a munkaerőpiacon.

Read More »

A cseh elnök aláírja a nyugdíjtörvényt

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy aláírja a nyugdíjtörvény parlament által már elfogadott módosítását, amely alapján a jövőben magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekedhetnek a nyugdíjak, mint eddig.

Read More »

Bankválság: a Credit Suisse lesz a következő?

Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse a SEC vizsgálódása miatt késve tette közzé éves jelentését, és bejelentette, hogy "lényeges hiányosságokat" azonosított a korábbi pénzügyi beszámolókban. A CS a negyedik negyedévben több mint 110 milliárd svájci frankos ügyfélvagyon-kivonást regisztrált.

Read More »

Több pénzt szánnak a védelemre a britek

A brit kormány frissítette alig két éve kidolgozott hosszú távú integrált védelmi stratégiáját. A hétfőn kiadott új változat jelentősen emeli a védelmi költségvetés finanszírozását, elsősorban a globális biztonságot Oroszország és Kína részéről fenyegető új geopolitikai veszélyekre hivatkozva.

Read More »

5,5%-os dollárkamat-csúcsot vár a Fitch Ratings

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő feljavította az idei világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, de csökkentette 2024-re vonatkozó várakozásait az amerikai Fed és az Európai Központi Bank kamatemeléseinek késleltetett hatásai miatt.

Read More »

Kártalanítják a becsődölt Silicon Valley Bank betéteseit

Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el - jelentette be vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke.

Read More »

A francia szenátus megszavazta a vitatott nyugdíjreformot

A francia szenátus vasárnapra virradóan elfogadta a vitatott nyugdíjreformot: az ellenzéki, jobboldali többségű felsőházban 195 szenátor szavazott igennel 112 nem ellenében. Néhány órával korábban már hetedik alkalommal tiltakoztak országszerte százezrek a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

Read More »