Gazdaság

Ukrajna egy évig vámmentesen szállíthat az EU-ba

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra - köztük az acélexportra - kivetett dömpingellenes és importvámot, illetve minden vonatkozó uniós védintézkedést.

Read More »

Egyre többen nyitnak rubelszámlát

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gázért való fizetésre - közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy moszkvai ismeretterjesztő fórumon.

Read More »

Akár 40 százalékkal is visszaeshet idén az ukrán GDP

Londoni makrogazdasági elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív - ennél jobb, illetve rosszabb - forgatókönyv is elképzelhető.

Read More »

Német tankokkal fegyverkezik Csehország

Csehország 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról; utóbbiakat a következő években vásárolná meg a cseh állam - jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány szerdai ülésén.

Read More »

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Tovább szárnyal a brit infláció

Négy évtizede nem mért ütemre gyorsult áprilisban az éves brit infláció. A lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett.

Read More »

Nem sikerült megállapodni az újabb uniós szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Read More »

A McDonald’s végleg kivonul Oroszországból

A McDonald's Corp. amerikai gyorsétteremlánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be hétfőn a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Read More »

Tovább csúszhat a hatodik uniós szankciós csomag

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - jelentette ki Josep Borrell.

Read More »