Gazdaság

Összeomlott az angol font az új kormány intézkedései miatt

Az angol font minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant, miután Kwasi Kwarteng brit kancellár megígérte, hogy további adócsökkentéseket hajt végre, és ezzel felerősítette azokat a félelmeket, hogy a kormány költségvetési politikája az inflációt és az államadósságot az egekbe repíti.

Read More »

Miért olyan fontos Tajvan az Egyesült Államoknak?

Bár az Egyesült Államok stratégiailag támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben, nyílt katonai konfliktust nem vállal, azaz nem küld amerikai csapatokat a háborúba. Tajvannal azonban más a helyzet: Joe Biden pár napja egyértelműen kijelentette, hogy katonákat küldene Tajvan védelmére egy kínai támadás esetén. 

Read More »

Szénlázban ég Európa az energiaválság miatt

A tanzániai Mtwara tavaly év végéig főként kesudióval kereskedett, most azonban kikötője szénnel megrakodott hajókkal van tele, mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt világszerte versenyfutás kezdődött a környezetszennyező tüzelőanyagért.

Read More »

Jogi védelmet kapott egy spanyol lagúna

Önálló jogalanyi státuszt kapott Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, a délkelet-spanyolországi Mar Menor a spanyol parlament szerdai döntésével, amely nagyobb védelmet biztosít a terület veszélyeztetett ökoszisztémája számára a jövőben.

Read More »

4% fölé került a kétéves amerikai hozam

A 2 éves amerikai kincstárjegy hozama szerdán 2007 óta először haladta meg a 4%-ot, mivel a kereskedők arra fogadnak, hogy a Federal Reserve-nek még tovább kell emelnie a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében.

Read More »