Románia és Bulgária is a schengeni övezet része lett

Vasárnap hajnaltól kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált, de a határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.

Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög-bolgár, a bolgár-román, illetve a román-magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.

A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnaptól az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szüntették be a teljeskörű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek. Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal, amelyeket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek.

A repülőterek biztonsági és poggyászellenőrzési szabályaiban nincs változás, és a kiskorúak határátlépésére vonatkozó előírások is érvényben maradtak.

Romániának négy tengeri határátkelője van: Mangalia, Konstanca, Konstanca Dél-Agigea és Midia. Ezekben a kikötőkben megszüntetik a határellenőrzést a schengeni országokból érkező, vagy azokba induló hajók legénysége és utasai számára, a schengeni országokból érkező turistahajók pedig mostantól kiköthetnek olyan romániai kikötőkben is (Tomis-Konstanca, Belona-Eforie, Limanu-Magalia), amelyek nem rendelkeznek kiépített határátkelővel.

A parti őrség azonban ezeknek a járműveknek az utasait is bármikor igazoltathatja az illegális migráció megelőzése érdekében – olvasható a román belügyminisztérium tájékoztatójában.

A schengeni szabályok nem vonatkoznak Románia és Bulgária folyami kikötőire. A két ország között a Dunán közlekedő kompjáratok a – hidakhoz hasonlóan – szárazföldi határátkelőknek számítanak, az ezeket igénybe vevő utasok úti okmányait továbbra is ellenőrzik.

A román belügyminisztérium összesítése szerint tavaly több mint 23 millió utas fordult meg a romániai repülőtereken, a le- és felszálló járatok száma pedig meghaladta a 160 ezret. Utóbbiak 66 százaléka a schengeni övezeten belüli járat volt.

https://www.instagram.com/p/C5Q2xHCCI-U/

Az EU Tanácsának Románia és Bulgária schengeni tagságáról rendelkező, tavaly december 30-i határozata nem tűzött ki céldátumot a teljes körű határnyitást illetően. A bukaresti kormánynak továbbra is kiemelt célkitűzése, hogy Románia még idén a belső határellenőrzés nélküli övezet teljes jogú tagjává váljék.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai bukaresti látogatásán további támogatásáról biztosította Romániát teljes körű csatlakozás tekintetében.

Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő munkamegbeszélésre érkezett a román fővárosba. A Cotroceni-palotában Klaus Iohannis román államfő fogadta, majd rövid megbeszélés után közösen nyilatkoztak a sajtónak. Charles Michel gratulált Románia részleges schengeni csatlakozásához, és további támogatásáról biztosította a román államfőt, hangsúlyozva: meggyőződése, hogy további előrelépések várhatók e téren.

Az EU következő ötéves időszakának prioritásaira áttérve elsőként a biztonságot említette, rámutatva: az uniónak meg kell védenie polgárait, stabilitást kell teremtenie, és ehhez védelmi intézkedésekre van szükség. A tagországoknak nagyobb felelősséget kell viselniük saját biztonságukért, fejlesztések szükségesek annak érdekében, hogy Európa biztonságos és stabil legyen – mondta.

Másik célként említette a gazdasági fellendülést, amelyhez szerinte az uniós piac fejlesztésére van szükség, és ehhez meg kell határozni a prioritásokat. Külön kiemelte a mezőgazdaság és a gazdák támogatását, aláhúzva: biztosítani kell számukra az egyenlő feltételeket, a lojális konkurenciát.

Harmadik pillérként a demokratikus értékek és elvek őrzését emelte ki, hangsúlyozva, hogy ezek képezik a következő időszak összes döntésének alapját, meg kell védeni a közös európai értékeket. Ennek szellemében az EU továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát küzdelmében – húzta alá.

Klaus Iohannis hangsúlyozta: Románia elkötelezett az EU által meghatározott prioritások mellett. Mint mondta, Bukarest az unió bővítésére is egy, a tagállamok közös biztonságába való hosszútávú „stratégiai befektetésként” tekint. Rámutatott: bár kihívásokkal teli időszak következik, az elmúlt öt évben is sok nehézség volt, és az unió bizonyította alkalmazkodóképességét, és azt, hogy képes megvédeni polgárait.

A román államfő újságírói kérdésre elmondta, hogy nem áll szándékában visszalépni a NATO-főtitkári jelöltségtől, és más európai uniós tisztségről se kíván tárgyalni, mivel úgy értékeli, „valós” esélyei vannak.

Forrás: MTI / EB / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek