Leminősítette Izraelt a Standard & Poor’s a háborús kiadások miatt

A Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását.

„Az államháztartás hiányának növekedésére számítunk, elsősorban a védelmi kiadások emelkedése miatt”– közölte a cég, és negatívnak határozta meg az előrejelzését is. Hozzátették: „számos kockázata lehet az eszkalációnak, amely magában foglal egy jelentős, közvetlen és folyamatos katonai konfliktust Iránnal”.

A leminősítést azzal indokolták, hogy a cég előrejelzései szerint Izrael államháztartási hiánya a GDP 8 százalékára emelkedik 2024-ben, főként a megnövekedett védelmi kiadások eredményeként.

Az előrejelzés negatív kilátása annak a kockázatát jelzi, hogy a Hamász elleni gázai háború és a libanoni, Irán támogatta Hezbollah milíciával fennálló harcok súlyosabban érinthetik Izrael gazdaságát, mint ahogyan arra jelenleg számítanak.

A Moody’s már februárban lépett

Egy másik neves hitelminősítő, a Moody’s már február 9-én csökkentette az ország adósbesorolását az A2-es szinre, ami ugyanakkor még mindig öt fokozattal a befektetési kategória határa fölött van.

A konfliktus hatása növeli a politikai kockázatot, és gyengíti Izrael végrehajtó és törvényhozó intézményeit, valamint belátható időn belül gyengíti a költségvetési erejét – közölte a Moody’s, miközben a hitelminősítés kilátását negatívan tartotta, ami azt jelenti, hogy további leminősítés is lehetséges.

Forrás: MTI / Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek