Óriási katonai csomagot jelent be Rishi Sunak Ukrajna támogatására

Minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt a brit kormány Ukrajnának. A Downing Street szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint az 500 millió font értékű új segélyprogramot Rishi Sunak miniszterelnök jelenti be lengyelországi látogatásán.

A londoni kormányfői hivatal hangsúlyozta, hogy a mostani csomaggal együtt Nagy-Britannia a jelenlegi pénzügyi évben 3 milliárd font katonai támogatásban részesíti Ukrajnát. A brit kormány a háború kezdete óta csaknem 12 milliárd font értékű katonai, humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának.

A Downing Street keddi tájékoztatása szerint az újabb szállítmányban egyebek mellett

  • hatvan különböző könnyű katonai vízijármű
  • több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta
  • Storm Shadow típusú, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták
  • négyszáznál több szárazföldi katonai jármű
  • és csaknem négymillió, kézifegyverekhez való lőszer szerepel majd.

A bejelentéshez fűzött nyilatkozatában Rishi Sunak brit miniszterelnök úgy fogalmazott:

Ukrajna védelme egész Európa biztonsága szempontjából létfontosságú, mivel ha „Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megengedik, hogy agressziója sikerrel járjon, akkor nem fog megállni a lengyel határnál”.

A londoni kormányfői hivatal keddi tájékoztatása szerint Sunak Varsóban találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, akinek felajánlja, hogy a brit királyi légierő (RAF) egy századnyi Typhoon harci repülőgépe jövőre Lengyelországba települ és részt vesz a NATO légtérellenőrzési tevékenységében.

Sunak és Tusk kedden közösen tárgyal a lengyel fővárosban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is az európai biztonsági kérdésekről és Ukrajna támogatásáról. A brit miniszterelnök ezután Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellárral találkozik.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek