Az űrből is látszik a fast fashion cégek túltermelése

A használtruha-kereskedelem jól bevált üzletág Chilében, de a fast fashion divatcégek terjedésével a ruhák minősége romlott, és ma már az ide szállított ruhadarabok kevesebb mint fele, egyes szállítmányok esetében mindössze 15%-a talál vevőre. A maradék szeméttelepekre kerül a sivatagban.

A kereskedők főként Európából és az Egyesült Államokból importálják az ott már nem kívánt ruhaneműket, hogy azokat helyben és más latin-amerikai országokban értékesítsék tovább. Az évente behozott 60 000 tonna ruhának azonban egyre nagyobb hányada végzi illegális sivatagi hulladéklerakókban, ami súlyos következményekkel jár a környezetre és a helyi közösségre nézve.

A szeméttelepek nagysága már akkora, hogy azok az űrből is látszanak, és mivel az új, fast-fashion ruhadarabok már nemigen készülnek gyapjúból, hanem poliésztert és egyéb nehezebben lebomló összetevőket tartalmaznak, nem könnyű tőlük megszabadulni sem.

Bevált módszer az égetés, de ez is rossz hatással van mind a környezetre, mind a környéken élő lakosság életminőségére. Megfelelő, rövidtávú megoldás nincs.

A BBC videóriportja itt érhető el:

The fast fashion graveyard in Chile’s Atacama Desert

https://www.instagram.com/p/CwcXmtrIVyL/

Forrás: BBC News / Instagram

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »