Joe Biden aláírta a nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot

Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítséget hagyott jóvá és indít útnak Ukrajna számára – közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott 60,8 milliárd dollárról szóló – az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó – nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot.

A bejelentés szerint az újrainduló amerikai szállítások első eleme egyebek mellett légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi eszközökben használható lövedékeket, egyéb lőszereket, páncéltörő és precíziós eszközöket és járműveket tartalmaz.

„Egy erős üzenetet küldünk ma az amerikai vezető szerepet illetően, amikor támogatást nyújtunk Ukrajna harcához az oroszországi agresszióval szemben” – fogalmaz a külügyminisztérium közleménye.

A rendszeres amerikai fegyverszállítások és biztonsági segítségnyújtás 2023 vége óta szünetelt, amikor elfogyott az erre a célra a Kongresszus által korábban jóváhagyott költségvetési keret.

A képviselőház múlt hét végén fogadta el, a Szwnátus pedig e héten kedden hagyta jóvá az új nemzetbiztonsági csomagot, mely 95 milliárd dollár értékben nyújt támogatást Ukrajnának, Izraelnek és az Indo-csendes-óceáni térségnek. A csomagban szereplő negyedik törvényjavaslat a Képviselőház más prioritásaival foglalkozott, köztük az Irán elleni szankciókkal és egy olyan intézkedéssel, amely a TikTok betiltásához vezethet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek