Nagy eséllyel rakétacsapás vagy bomba végzett Prigozsinnal

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner félkatonai főnöke, aki júniusban fegyveres lázadást indított, a jelentések szerint meghalt. Oroszország közölte, hogy egy magánrepülőgép fedélzetén tartózkodott, amely a Moszkva melletti Tver régióban lezuhant, és a fedélzeten tartózkodó mind a 10 ember meghalt.

A Roszaviatsia, az orosz légügyi hatóság közölte, hogy Prigozsin és Dmitrij Utkin, a Wagner vezető parancsnoka a szerda este lezuhant Embraer üzleti repülőgépen utazó 10 személy között volt. A baleset oka ugyan nem világos, de Prigozsin régi viszálya az orosz hadsereg vezetőivel és az általa vezetett júniusi fegyveres felkelés bőséges indítékot adott az orosz államnak az esetleges bosszúra.

Az Embraer Legacy 600 típusú repülőgép Prigozsin szülővárosa, Szentpétervár és Moszkva között közlekedve zuhant le a Tver régióban. Az interneten közzétett videón látszik, hogy a repülőgép füstcsíkot húzott maga után a zuhanás közben, majd a földbe csapódott és lángokba borult.

Több orosz hírügynökség, köztük az orosz bűnüldöző szervekhez közel álló Baza szerint a repülőgép hét utasa, köztük Prigozsin és Utkin, valamint a személyzet három tagja mind meghalt. A hatóságok később megerősítették, hogy 10 ember hunyt el a balesetben.

Az eset után Prigozsin szövetségesei gyorsan megvádolták az orosz védelmi minisztériumot a Wagner-főnök meggyilkolásával. A Grey Zone – egy népszerű Telegram-csatorna több mint 500 000 feliratkozóval, amely a Wagnerhez kötődik  – azt állította, hogy Prigozsin gépét „az Orosz Föderáció védelmi minisztériumának ellenőrzése alatt álló légvédelmi rendszer lőtte le”.

A csatorna nem idézett bizonyítékot az állításhoz, ugyanakkor az tény, hogy a gép több darabban ért földet. A RIA Novosztyi szerint a gép lezuhanásának helyszínétől 2, illetve 3,5 kilométerre találták meg az Embraer két darabját. A távolabb lezuhant elemet a repülőgép farokszárnyának egy részeként írta le a hírügynökség.

https://www.instagram.com/p/CwTAHZVLUjR/

Az incidensről készült videofelvételeket átnéző szemtanúk és szakértők szerint a repülőgép még a levegőben szétesett, ami valamilyen robbanással járt együtt, amely vagy a repülőgép belsejében történt – ami bombára vagy katasztrofális meghibásodásra utal – vagy külső hatás érte, ami rakétacsapásra utal.

Szintén fontos részlet lehet, hogy a The Guardian által áttekintett repülési adatok azt mutatták, hogy a RA-02795 lajstromjelű repülőgép helyi idő szerint 17.46-kor szállt fel Moszkvából, és 28 000 láb utazómagasságra emelkedett, ami számos kisebb légvédelmi rakéta hatótávolságán kívül esik. Az amerikai kormányzat előzetes becslése szerint inkább egy bomba vagy egyéb, a gép fedélzetén történt szabotázs okozhatta a zuhanást.

Csak idő kérdése volt?

Prigozsin halála ugyanakkor a két hónappal ezelőtti lázadásának fényében nem lepte meg a nemzetközi poitikai közvéleményt. Bill Burns, a CIA igazgatója még múlt hónapban az Aspeni Biztonsági Fórumon így nyilatkozott:

„Amit látunk, az egy nagyon bonyolult tánc Prigozsin és Putyin között. Azt hiszem, Putyin olyan ember, aki általában úgy gondolja, hogy a bosszú hidegen tálalva a legjobb… Tapasztalatom szerint Putyin a bosszú végső apostola. Ezért meglepődnék, ha Prigozsin megmenekülne a további megtorlástól.”

Catherine Colonna francia külügyminiszter sem tűnt meglepettnek a hír hallatán, csütörtökön ironikusan reagált a Wagner alapítójának halálhírére. A francia diplomácia vezetője szerint:

„A Vlagyimir Putyinhoz közelállók körében kiemelkedően magas a halálozási arány
. Kockázatos tevékenység” – nyilatkozta Colonna az AFP hírügynökségnek.

Forrás: The Guardian / MTI

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »