Európai ügyek

Több mint 60 millióan szavazhatnak vasárnap Németországban

Szoros eredmény várható a németországi szövetségi parlamenti választáson a vasárnapi voksolás előtt megjelent utolsó felmérések szerint. A legtöbb szavazatot a legnagyobb valószínűséggel a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyűjti össze, de zárkózik felfelé a CDU/CSU pártszövetség.

Read More »

Szűkítik a nem beoltottak mozgásterét Németországban

Az oltási hajlandóság növelését szolgáló közvetett eszközök közé tartozik az az október 11-től életbe lépő rendelkezés, miszerint megszűnik a SARS-CoV-2 gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége az oltástól elzárkózóknak. Novembertől már nem pótolják közpénzből azok kieső fizetését sem, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással.

Read More »

Egyszerűsödnek az Angliába történő beutazás szabályai

A brit kormány által a külföldi utazások szabályozásában bejelentett módosítás alapján október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás - az utóbbiba tartozik jelenleg Magyarország is -, és csak a vörös kategória marad meg. Az oltások elfogadottsága is bővül.

Read More »

Újra kötelező lesz Bécsben az FFP2-es maszk

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedden. A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Napi 500 ezer eurós büntetéssel sújtotta Lengyelországot az EU

Az unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállam környezetvédelmi ügyben kér jogorvoslatot egy másik, ráadásul szomszédos tagállam ellen. A lengyel kormánynak egészen addig mindennap büntetést kell fizetnie, amíg be nem fejezi a bányászati tevékenységeket a cseh-lengyel határnál lévő Turów bányában.

Read More »

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Már 5 éves kortól lehet oltani Szlovákiában

Szlovákiában csütörtöktől már az 5 és 11 éves közti korosztály számára is lehetővé válik a koronavírus elleni oltás felvétele - jelentette be Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter. Az oltás felvétele ebben a korosztályban is önkéntes, a szülő kérelme és a gyermekorvos jóváhagyása után történhet meg.

Read More »