Európai ügyek

Mégsem jelent akkora kockázatot Európa legveszélyesebb nője

Csaknem 100 nappal azután, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatalba lépett, az irányába támasztott aggodalmak nagyrészt szertefoszlottak, ugyanis egyelőre úgy tűnik, a politikus inkább a status quo fenntartását támogatja, mintsem hogy radikális reformokkal kiélezze a feszültségeket vagy a pénzügyi válságokat.

Read More »

A svédek nélkül a finneknek sem biztos, hogy kell a NATO-tagság

Finnországnak fontolóra kell vennie, hogy Svédország nélkül is csatlakozzon-e a NATO-hoz - jelentette ki kedden a finn külügyminiszter. A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Törökország a Korán-égetéssel kapcsolatos tiltakozás után kizárta, hogy zöld utat adjon Svédország NATO-csatlakozásának.

Read More »

Az EU újabb félmilliárd euróval támogatja Ukrajnát

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn politikai megállapodást értek el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás hetedik részletéről, amely 500 millió eurót biztosít Kijevnek és további 45 millió eurót az uniós katonai misszió által kiképzés alatt álló ukrán erőknek - jelentette be Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos hétfő este.

Read More »

Erdogannál kiverte a biztosítékot a svéd Korán-égetés

Nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően, miután Stockholm okot adott a szombati "gyalázatos" Korán-égetésre a svéd fővárosban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a kormányzat ülését követő sajtótájékoztatóján.

Read More »

Az EU szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn szankciókat fogadtak el az uniós emberi jogi szankciórendszer keretében 18 iráni természetes személy és 19 szervezet ellen, akikről és amelyekről azt feltételezik, hogy részt vettek a több hónapja tartó tüntetések elnyomásában.

Read More »

A román GDP elérte az uniós átlag közel háromnegyedét

Romániának az uniós átlaghoz viszonyított egy főre jutó GDP-je az utóbbi tíz évben 19,6 százalékpontot emelkedett, így már nemcsak Bulgáriáét, hanem Görögországét, Szlovákiáét, Horvátországét és Lettországét is meghaladja, és közvetlenül Magyarország mögött áll a rangsorban.

Read More »

Németországig viszik a zöldhidrogén-folyosót

Kiterjesztik Németországig az évtized végére felépülő H2Med nevű vezetéket, amelyen az Ibériai-félszigetről érkezhet zöld hidrogén az európai kontinensre - jelentette be vasárnap este Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján Párizsban.

Read More »

Ma eldőlhet, kapnak-e Leopard tankokat az ukránok

A német és a francia kormány vasárnap délután ül össze Párizsban, ez lesz az első találkozó, amelyet Olaf Scholz és Emmanuel Macron közösen vezet. Várhatóan megvitatják újabb fegyverek küldésének lehetőségét Ukrajnának, nevezetesen a Leopard harckocsik esetleges átadását, ami miatt egyre nagyobb a nyomás Berlinen.

Read More »