Európai ügyek

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »

Államon belüli autonómiát kaphat Korzika

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő "történelmi pillanatról" beszélt Ajaccióban csütörtökön.

Read More »

Ukrajnában járt Jens Stoltenberg

Az ukrán erők fokozatosan teret hódítanak az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben. Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba.

Read More »

Felgyorsítja a menekültek kiutasítását az olasz kormány

Újabb migrációs rendeletcsomagot mutatott be a héten Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, mely tovább szigorítja a bevándorlás kezelését. A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány az utóbbi egy év alatt 20-30 százalékkal emelte a kiutasítások arányát a korábbi évhez képest.

Read More »

F-35-ös vadászgépeket vásárol Csehország

Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel.

Read More »

Repedezik a Schengeni övezet működése

A német kormány mérlegeli, hogy az illegális határátlépések számának emelkedése miatt állandó ellenőrzés alá vonja a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határszakaszt - közölte a szövetségi belügyminisztérium.

Read More »

Hiába nyert a PP Spanyolországban, nem tud kormányt alakítani

Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a PP által szervezett megmozduláson. A katalán pártok a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Read More »

A brit ellenzéki pártok sem fordítanák vissza a Brexitet

A brit Liberális Demokraták vezetője szerint Nagy-Britanniának központi szerepet kell betöltenie Európában, de jelenleg nincs napirenden az újbóli brit EU-csatlakozás. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban szintén megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Read More »

Súlyos hátrányban a brit kormánypárt a jövő évi választások előtt

Húsz százalékpontos támogatottsági előnyre tett szert a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt a 13 éve kormányzó Konzervatív Párttal szemben, és a britek csaknem kétharmada szerint a konzervatív kormányt nem lenne szabad újraválasztani - áll az Ipsos közvélemény-kutató csoport kedden ismertetett legfrissebb felmérésében.

Read More »