Európai ügyek

Kétszámjegyű maradt a brit infláció

A várakozásokkal ellentétben gyorsult és így tíz százalék felett maradt az éves brit infláció februárban. A váratlan gyorsulás elsődleges oka az élelmiszerek évtizedek óta nem tapasztalt ütemű drágulása volt.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »

Nem sikerült megbuktatni a francia kormányt

Elbukott hétfőn a francia nemzetgyűlésben a kormánnyal szembeni mindkét bizalmatlansági indítvány, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően a centrista és korábbi kormánypárti képviselőkből álló, független LIOT csoport és öt ellenzéki - elsősorban baloldali - frakció, valamint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés kezdeményezett. A történtek miatt hétfő este több francia nagyvárosban incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak.

Read More »

A szabályozott migráció felé nyitna a német kancellár

Németország már most is a képzett munkaerő hiányával küzd, amiből azonban az a "jó hír" is levezethető, hogy az ország hosszú időre maga mögött hagyja a tömeges munkanélküliség gondját. A következő időszakban arról kell gondoskodni, hogy megfelelő legyen a kínálat a munkaerőpiacon.

Read More »

Mélyül a montenegrói belpolitikai válság

Az eddiginél is mélyebb belpolitikai válságba süllyedhet Montenegró, ugyanis néhány nappal az elnökválasztás előtt a parlamentet is feloszlathatják - közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szerda esti híradójában.

Read More »

Brexit: az EP odaszúrt a briteknek

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint az Egyesült Királyság folyamatosan megszegi a kilépési megállapodás szerinti kötelezettségvállalásait és megsérti az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv rendelkezéseit.

Read More »

A cseh elnök aláírja a nyugdíjtörvényt

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy aláírja a nyugdíjtörvény parlament által már elfogadott módosítását, amely alapján a jövőben magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekedhetnek a nyugdíjak, mint eddig.

Read More »

Több pénzt szánnak a védelemre a britek

A brit kormány frissítette alig két éve kidolgozott hosszú távú integrált védelmi stratégiáját. A hétfőn kiadott új változat jelentősen emeli a védelmi költségvetés finanszírozását, elsősorban a globális biztonságot Oroszország és Kína részéről fenyegető új geopolitikai veszélyekre hivatkozva.

Read More »

Migráció: az olasz kormány beveti a haditengerészetet

A Róma hatáskörébe tartozó tengeri övezetben kialakult migrációs helyzet miatt az olasz kormány a haditengerészetre akarja bízni a területi vizek ellenőrzését, ami az embercsempészek elleni fellépést is jelenti - idézte a miniszterelnöki hivatalt hétfőn az olasz sajtó.

Read More »

A francia szenátus megszavazta a vitatott nyugdíjreformot

A francia szenátus vasárnapra virradóan elfogadta a vitatott nyugdíjreformot: az ellenzéki, jobboldali többségű felsőházban 195 szenátor szavazott igennel 112 nem ellenében. Néhány órával korábban már hetedik alkalommal tiltakoztak országszerte százezrek a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

Read More »

Az EU most már megoldást vár Szerbiától és Koszovótól

A szerb elnök és a koszovói miniszterelnök március 18-án az észak-macedóniai Ohridban ismét tárgyalóasztalhoz ül, az Európai Unió pedig azt reméli, hogy addigra meg tudnak állapodni a kapcsolat rendezéséről, és alá tudnak írni egy konkrét dokumentumot - jelentette a Koha Ditore című pristinai napilap pénteken.

Read More »