Európai ügyek

A NATO jól jár a finn és a svéd csatlakozással

Az észak-atlanti szövetség szempontjából Finnország és Svédország csatlakozása egyértelműen növeli a Balti-térség biztonságát, erősíti a NATO hagyományos katonai elrettentő képességét, és a jelenleginél egyértelműbb és markánsabb határokat jelöl ki a NATO és Oroszország között - állapította meg legfrissebb elemzésében a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI).

Read More »

Békésen zajlik a kormányváltás Szlovéniában

Borut Pahor szlovén államfő hétfőn hivatalosan is Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) elnökét jelölte kormányfőnek, miután a pártok megállapodtak az új balközép kormány létrehozásáról - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A parlament várhatóan szerdán szavaz Golob megválasztásáról.

Read More »

Ukrajna egy évig vámmentesen szállíthat az EU-ba

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra - köztük az acélexportra - kivetett dömpingellenes és importvámot, illetve minden vonatkozó uniós védintézkedést.

Read More »

Akár 40 százalékkal is visszaeshet idén az ukrán GDP

Londoni makrogazdasági elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív - ennél jobb, illetve rosszabb - forgatókönyv is elképzelhető.

Read More »

Német tankokkal fegyverkezik Csehország

Csehország 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról; utóbbiakat a következő években vásárolná meg a cseh állam - jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány szerdai ülésén.

Read More »

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Tovább szárnyal a brit infláció

Négy évtizede nem mért ütemre gyorsult áprilisban az éves brit infláció. A lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett.

Read More »

Karnyújtásnyira a finn és a svéd NATO-csatlakozás

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A folyamat - amennyiben Törökország "aggályait" sikerül eloszlatni - várhatóan csak néhány hetet vesz igénybe.

Read More »

Nem sikerült megállapodni az újabb uniós szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Read More »