Európai ügyek

A brit jegybanknak fogalma sem volt arról, mire készül Liz Truss

A Bank of England gyakorlatilag semmiféle előzetes információt nem kapott arról, hogy az előző brit kormány milyen intézkedéseket tervez a szeptemberben előterjesztett, szinte azonnal példátlanul súlyos piaci felfordulást okozó "miniköltségvetésben" - mondta kedden a brit jegybank kormányzója, hozzátéve, hogy a piaci helyzet azóta sem normalizálódott teljesen.

Read More »

Indul az új járványhullám Franciaországban

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt Élisabeth Borne francia miniszterelnök kedden a maszk újbóli viselését ajánlotta országa lakóinak a tömegközlekedési járműveken, valamint a különösen veszélyeztetett emberek közelében. A járványügyi szakemberek szerint egy újabb, a kilencedik járványhullám érte el az országot.

Read More »

Nekiment Kínának az új brit miniszterelnök

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell "drámai mértékben" elmélyítenie kapcsolatrendszerét - jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Read More »

Horvátország még akár jól is járhat az energiaválsággal

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózat bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásainak növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.

Read More »

Nem engedélyezték a skótok függetlenségi népszavazását

A brit legfelsőbb bíróság szerdán kihirdetett végzése szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról. A skót kormány a nyáron kérte a brit legfelsőbb bíróság állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a nyolc évvel ezelőtti népszavazás megismétlését jelenleg mereven elutasító konzervatív párti brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e az ...

Read More »