Bízik az Izrael és Irán közötti konfliktus lecsendesedésében Josep Borrell

Legfontosabb az Irán és Izrael közötti helyzet elmérgesedésének elkerülése és a megfelelő válasz megtalálása az Izraelt ért iráni támadásra – jelentette ki Josep Borrell Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlament plenáris ülésének az április 14-én Izraelt ért iráni támadásról tartott vitáján Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hangsúlyozta, hogy a támadás az eszkaláció veszélyét hordozza magában a már amúgy is feszült helyzetben lévő régióban. A helyzet rendkívül ingatag, bármelyik fél rossz helyzetfelmérése a konfliktus elmérgesedéséhez vezethet – hívta fel a figyelmet.

„Szakadék szélén vagyunk, de talán egy lépést sikerült onnan visszalépni azzal, hogy sem Izrael, sem Irán nem használta fel az atrocitásokat a helyzet további elmérgesedésére” – fogalmazott Borrell, majd hozzátette: a régióban kialakult feszültség ennek ellenére rendkívül aggasztó, mindkét félnek önmérsékletet kell gyakorolnia.

Emlékeztetett, az uniós tagállamok külügyminiszterei elítélték az iráni támadást és elkötelezettségüket fejezték ki Izrael léte és védelme mellett. Egyetértettek továbbá abban, hogy az EU használni fogja a már érvényes, Iránt az Oroszországot drónokkal és rakétákkal ellátó tevékenysége miatt sújtó szankciós eszközrendszert. A szankciók azonban önmagukban nem fogják elrettenteni Iránt, most a diplomáciai fellépések ideje jött el – hangoztatta. A lehető lehatározottabb diplomáciai erősfeszítésekre van szükség a helyzet elmérgesedésének elkerülésére – hívta fel a figyelmet.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban Borrell azt mondta, a szembenállásnak egyelőre nincs megoldása, de minden félnek arra kell törekednie, hogy béke és stabilitás legyen a régióban.

Kijelentette: Európa hangjának józannak kell lennie. Fel kell lépnie az emberi szenvedés csökkentéséért, és elő kell mozdítania a békét, amelyet csak politikai eszközökkel és a kétállami megoldással, egy Izrael mellett létrejövő palesztin állam megteremtésével lehet elérni – tette hozzá beszédében az uniós diplomácia vezetője.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnöke a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: Magyarország határozottan elítéli Irán Izrael ellen indított rakétatámadását. Az atrocitás azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Kelet háborús zónává alakul, államok közötti háborúvá. Ez súlyos fenyegetést jelentene a világ, így Európa biztonságára is. A legfontosabb most a helyzet súlyosbodásának a megakadályozása. Mindenkinek az az érdeke, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább, és ne borítsa lángba az egész térséget. Ehhez minden fél részéről önmérsékletre és fegyelmezettségre van szükség – jelentette ki.

Magyarország elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és a régió stabilitása érdekében lép fel a nemzetközi fórumokon – mondta.

„Továbbra is bízunk abban, hogy megelőzhető a közel-keleti konfliktus továbbterjedése” – fogalmazott Gál Kinga, majd hozzátette: egy kiterjedő háború katasztrofális következményekkel járna és komoly migrációs hullámot indítana el Európa irányába.

A fideszes politikus arra figyelmeztetett, hogy a migrációs nyomás fokozódása súlyos biztonsági válságot eredményezne és tönkretenné az európai nemzeteket. Ezért sürgős a libanoni helyzet, valamint a szíriai menekültkérdés rendezése, ahogy az unió stratégiai érdeke a biztonságos környezet fenntartása a Földközi-tengeren, valamint a kölcsönösen előnyös együttműködés Ankarával – jelentette ki.

„Európa és benne hazánk biztonságának záloga a Közel-Kelet békéje és stabilitása. Ezért mi a béke pártján állunk” – tette hozzá felszólalásában Gál Kinga.

Április 14-re virradóra Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki a zsidó állam felé, de az eszközöket szinte kivétel nélkül még a levegőben elfogta és megsemmisítette az izraeli légvédelem és a szövetséges légierők gépei. A lehulló törmelékektől egy gyerek sérült meg súlyosan, illetve kisebb károk keletkeztek a Nabatim légibázison.

Irán jogos önvédelemnek nevezte a támadást, válaszul arra a két héttel ezelőtti légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »