A határvédelem fontosságát hangsúlyozza a lengyel kormányfő

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan “a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását” célozza. “Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül” – tette hozzá.

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket – indítványozta.

Mint mondta, a minszki rezsim “fegyverként használja a migránsokat”, akiknek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt jelenti, hogy “egész Európát védelmezzük a határunkon”.

“A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba” – mondta Morawiecki, aláhúzva, hogy “mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat“, amely egyben “Európa és a NATO keleti határa”.

“Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé, különösen Németországba” – mondta a lengyel kormányfő. “Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?” – tette fel a költői kérdést.

Morawiecki egyúttal arról is szólt, hogy “teljességgel” elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. Véleménye szerint a 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert “veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust”.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon múlt hétfőn vált élesebbé a helyzet, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. A külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Friss cikkünk a témában: A lengyel szejm rábólintott a határőrizeti törvény módosítására

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek