Nem engedik ki Afganisztánból a tanulni vágyó lányokat

„Miután a tálibok bezárták az egyetemeket a nők számára, egyetlen reményem az volt, hogy ösztöndíjat kapjak, amely segíthetett volna külföldi tanulmányaimban” – mesélt egy 20 éves afgán diáklány.

Azt mondta, annak ellenére tanult tovább, hogy hazájában kevés esélye volt arra, hogy valaha is egyetemre járjon. Ezután viszont egy milliárdos üzletember az Egyesült Arab Emirátusokból, Sheikh Khalaf Ahmad Al Habtoor ösztöndíjat biztosított számára, hogy a dubaji egyetemen tanulhasson.

Az afgán nőknek szóló ösztöndíjakat 2022 decemberében hirdették meg, miután a tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről. A BBC úgy tudja, hogy összesen 100 afgán nőnek sikerült elnyernie ezeket az ösztöndíjakat, és néhány külföldön élő afgán diáklány azóta már Dubajba utazott.

Akik azonban Afganisztánban maradtak, nem voltak ilyen szerencsések.

„Amikor a tálib tisztviselők meglátták a jegyeinket és a diákvízumunkat, azt mondták, hogy lányok nem hagyhatják el Afganisztánt diákvízummal.”

Legalább 60 lányt fordítottak vissza a reptérről ezzel az indokkal. A BBC által látott fotókon fekete hidzsábot vagy fejkendőt viselő fiatal lányok állnak a csomagjaik mellett, sokkos és letört állapotban.

A tálibok megtiltották a nőknek az önálló utazást, és csak a férjükkel vagy egy rokon férfi kísérővel, például testvérrel, nagybácsival vagy apával, az úgynevezett mahrammal, azaz férfi kísérővel engedik őket külföldre utazni.

A tanulás azonban ebben az esetben is tiltott tevékenységnek számít. Három lány, akinek mahramja volt, már a repülőgépen ült, de az Erkölcsi Minisztérium tisztviselői leszállították őket a gépről.a

A teljes riport a BBC oldalán elérhető.

Forrás: BBC News

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »