Nem engedik ki Afganisztánból a tanulni vágyó lányokat

„Miután a tálibok bezárták az egyetemeket a nők számára, egyetlen reményem az volt, hogy ösztöndíjat kapjak, amely segíthetett volna külföldi tanulmányaimban” – mesélt egy 20 éves afgán diáklány.

Azt mondta, annak ellenére tanult tovább, hogy hazájában kevés esélye volt arra, hogy valaha is egyetemre járjon. Ezután viszont egy milliárdos üzletember az Egyesült Arab Emirátusokból, Sheikh Khalaf Ahmad Al Habtoor ösztöndíjat biztosított számára, hogy a dubaji egyetemen tanulhasson.

Az afgán nőknek szóló ösztöndíjakat 2022 decemberében hirdették meg, miután a tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről. A BBC úgy tudja, hogy összesen 100 afgán nőnek sikerült elnyernie ezeket az ösztöndíjakat, és néhány külföldön élő afgán diáklány azóta már Dubajba utazott.

Akik azonban Afganisztánban maradtak, nem voltak ilyen szerencsések.

„Amikor a tálib tisztviselők meglátták a jegyeinket és a diákvízumunkat, azt mondták, hogy lányok nem hagyhatják el Afganisztánt diákvízummal.”

Legalább 60 lányt fordítottak vissza a reptérről ezzel az indokkal. A BBC által látott fotókon fekete hidzsábot vagy fejkendőt viselő fiatal lányok állnak a csomagjaik mellett, sokkos és letört állapotban.

A tálibok megtiltották a nőknek az önálló utazást, és csak a férjükkel vagy egy rokon férfi kísérővel, például testvérrel, nagybácsival vagy apával, az úgynevezett mahrammal, azaz férfi kísérővel engedik őket külföldre utazni.

A tanulás azonban ebben az esetben is tiltott tevékenységnek számít. Három lány, akinek mahramja volt, már a repülőgépen ült, de az Erkölcsi Minisztérium tisztviselői leszállították őket a gépről.a

A teljes riport a BBC oldalán elérhető.

Forrás: BBC News

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »