Kilencedik hónapja csökkennek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.

Márciusban továbbra is elsősorban az alacsonyabb energiaárak miatt volt éves csökkenés. A közbenső termékek is olcsóbbak voltak, mint tavaly márciusban, miközben többet kellett fizetni a fogyasztási és beruházási javakért.

Az energiaárak 7 százalékkal csökkentek tavaly márciushoz képest. A földgáz és a villamos energia árának csökkenése volt a legnagyobb hatással az energia éves szintű áralakulására. A gázárak 15,4 százalékkal, a villamos energia 12,6 százalékkal került kevesebbe, mint egy évvel korábban.

Az energiaárak nélkül a termelői árak 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly márciusban.
A további feldolgozásra váró köztes termékek árai idén márciusában 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A nem tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1 százalékkal, a beruházási javak 2,8 százalékkal drágultak, miközben az élelmiszerárak 0,3 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Márciusban a termelői árak 0,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz, februárhoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek