Környezet

Klímavédelmi csomagról szavazott az EP

Az Európai Parlament képviselői a testület szerdai plenáris ülésén az uniós klímavédelmi csomag több fontos elemét elfogadták; többek között az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztését 2029-től a lakossági épülethasználatból és a közlekedésből származó kibocsátásra.

Read More »

Fenntarthatóság: a mesterséges intelligencia lenne a megoldás?

Egy nemzetközi kutatás szerint a megkérdezettek 84 százaléka úgy véli, hogy a vállalkozások nagyobb előrelépést érnének el a fenntarthatósági és társadalmi célok felé a mesterséges intelligencia segítségével, sőt 61 százalékuk szerint a mesterséges intelligencia ott is sikeres lesz, ahol az emberek kudarcot vallottak.

Read More »

Kétszer valószínűbbek ma a szuperviharok, mint régebben

Egy új kutatás szerint jelenleg kétszer valószínűbbek az extrém atlanti hurrikánszezonok, mint a nyolcvanas években. A klímaválság szuperviharokat teremt, melyek a parti régiókban életeket és anyagi javakat veszélyeztetnek - idézte a The Guardian online kiadása a tanulmányt.

Read More »

38 éves csúcson a levegőben mért metán mennyisége

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) megfigyelése szerint a metán koncentrációja a Föld légkörében 2021-ben 17 ppb-vel ugrott meg, ami a legnagyobb éves növekedés az 1983-as modern mérések kezdete óta. Az előző rekord 2020-ban született.

Read More »

120-ról 80 napra csökkent a fagyos napok száma Magyarországon

Harmadával csökkent a fagyos napok száma a klímaváltozás miatt az elmúlt 120 évben Magyarországon - állapították meg meteorológiai szakértők. A megfigyelt változásokért egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést.

Read More »

Állatok élnek a Csendes-óceánon úszó szemétszigeten

Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget: tudósok felfedezték, hogy tengeri állatok élnek a hulladékhalmon. Egy részük partvidéki fajokhoz tartozik, amelyek megszokott élőhelyüktől mérföldekre élnek, Kalifornia és Hawaii között félúton.

Read More »

Eltérően viszonyulnak a hidrogénhez az autóipar nagyágyúi

Míg az elektromos autózás mára általánosan elfogadottá vált, lassan kiépülnek a töltőhálózatok és Európában az új autó eladások mintegy harmadát EV vagy hibrid modellek adják, arról tovább folyik a vita, hogy az akkumulátoros vagy a hidrogénalapú, üzemanyagcellás megoldás a jövő.

Read More »

A klímaváltozás a barlangrajzokat sem kíméli

A régészek és történészek arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés hatására egyre súlyosabbá váló történések - a partvidékek eróziója, az áradások, a tüzek, a ciklonok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek - már most súlyos károkat okoztak több tízezer éven át megőrződött sziklarajzokban.

Read More »