Környezet

Kiábrándító eredménnyel zárult a klímacsúcs

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.

Read More »

Környezetvédők törtek be az amszterdami reptérre

Mintegy kétszáz környezetvédő aktivistát állítottak elő az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren, a megmozdulás résztvevői az általuk legszennyezőbbnek vélt magángépek használatának korlátozását követelték és a gépekhez láncolták magukat.

Read More »

Jogi védelmet kapott egy spanyol lagúna

Önálló jogalanyi státuszt kapott Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, a délkelet-spanyolországi Mar Menor a spanyol parlament szerdai döntésével, amely nagyobb védelmet biztosít a terület veszélyeztetett ökoszisztémája számára a jövőben.

Read More »

Veszélyben az indiai Szilícium-völgy

Az elmúlt évtizedek leghevesebb esőzései szeptember elején hatalmas árvizeket okoztak India informatikai központjában, Bengaluruban. Szakértők szerint a helyzet nagyrészt az elmúlt három évtized elhamarkodott urbanizációjának és rossz tervezésének a következménye, ami miatt veszélybe került a metropolisz tech-szektorban betöltött szerepe.

Read More »

Ismét erdőtűz pusztít Franciaországban

Eddig több mint 3600 hektárnyi növényzet és erdő égett le a délnyugat-franciaországi Saumosban a harmadik napja pusztító erdőtűzben, amely miatt szerdán újabb ötszáz embert kellett evakuálni - közölte a helyi prefektúra.

Read More »

Vízkorlátozás jön Belgiumban

Vízhasználati korlátozást vezettek be Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű régiójában. Az intézkedés jelenleg huszonhárom települést érint - közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap.

Read More »