Környezet

Venezuela összes gleccsere elolvadt

A venezuelai Mérida állam lakói számára a Sierra Nevada jéggel borított csúcsai ősidők óta büszkeséget jelentettek, a hegyek a regionális identitás részét képezik. A hegyeket koronázó hat gleccser közül azonban mára egyik sem maradt meg.

Read More »

Három éven belül lézerfegyverek érkeznek a brit katonákhoz

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány, de még ebben az évtizedben légi támadóeszközök, mindenekelőtt drónok és rakéták elhárítására alkalmas lézerfegyverekkel is felszerelhetik a brit királyi haditengerészet hajóit.

Read More »

Globális melegrekord dőlt meg februárban

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus adatai szerint az idei volt globálisan a legmelegebb február: az átlagos felszíni levegőhőmérséklet 13,54 Celsius-fok volt, ami 0,81 fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszak februári átlagát.

Read More »

Budapesten már elindult a fűtési szezon

Az összes fogyasztónál bekapcsolta a távfűtést október közepére a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. Főtáv Távhőszolgáltatási Divíziója. A budapesti távhőrendszer révén évente akár 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet elkerülni.

Read More »

MOHU: több hulladékudvar lesz, egyszerűbb ügyintézéssel

Néhány éven belül minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással. Már nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket, és októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat is.

Read More »

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Felvizezték a brit klímapolitikát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát és az újonnan feltárt északi-tengeri lelőhelyeken sem tiltja meg a földgáz és nyersolaj kitermelését.

Read More »