Környezet

Budapesten már elindult a fűtési szezon

Az összes fogyasztónál bekapcsolta a távfűtést október közepére a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. Főtáv Távhőszolgáltatási Divíziója. A budapesti távhőrendszer révén évente akár 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet elkerülni.

Read More »

MOHU: több hulladékudvar lesz, egyszerűbb ügyintézéssel

Néhány éven belül minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással. Már nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket, és októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat is.

Read More »

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Felvizezték a brit klímapolitikát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát és az újonnan feltárt északi-tengeri lelőhelyeken sem tiltja meg a földgáz és nyersolaj kitermelését.

Read More »

Magyar űrhajós is utazik az ISS-re

Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe. Jelenleg négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát.

Read More »

Joe Biden: tagadhatatlan a klímaváltozás

Florida hurrikán sújtotta északnyugati vidékére látogatott Joe Biden amerikai elnök, aki felszólította a törvényhozást, hogy fogadja el 16 milliárd dolláros igényét a szövetségi katasztrófaalap feltöltésére.

Read More »

Megnyílt a föld Chilében

Chilében a heves esőzések és földcsuszamlások után az ország egyes részeit elöntötte a víz. A fővárostól, Santiagótól délre fekvő Santa Cruzban a hatóságok szerint a város 90 százaléka víz alatt áll. A heves esőzések után egy nagy lyuk tátong a földben Chile csendes-óceáni partvidékének egyik lakónegyedében.

Read More »

Elindult az új orosz holdprogram

Egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold felé a Luna-25 automatikus állomást pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről. Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

Read More »