Egy szirupos popsláger okoz fejfájást a kínai vezetésnek

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a nemrégiben berobbant “Fragile” című ázsiai popsláger egy szirupos szerelmes dal, ha a rózsaszín felszín alá nézünk, valójában tele van Kínával, a kormányzó kommunista párttal és Hszi Csin-ping elnökkel kapcsolatos gúnyos utalásokkal. Éppen ezért a zene három héttel ezelőtti megjelenése óta a kínai kormány minden eszközzel igyekszik megakadályozni a terjedését.

“Kérlek, légy óvatos, ha törékeny rózsaszín vagy” – indul a dal, amelyet péntekig több mint 29 millió alkalommal néztek meg a YouTube-on. Már önmagában ez a nyitómondat “kódolt üzenetet” rejt, lévén a “kis rózsaszínekre” utal, amely lekicsinylő kifejezéssel azokat a kínai nacionalistákat szokták illetni, akik az interneten megvédik hazájukat és Hszit minden észlelt kritikával szemben.

Október 15-ei megjelenése óta a dal a YouTube zenei toplistáinak élén vagy annak közelében van például Hong Kongban, Malajziában, Szingapúrban és Tajvanon, de Ausztráliában és Új-Zélandon is eléggé felkapták. Szerzői és előadói Namewee malajziai rapper és Kimberley Chen ausztrál-kínai énekesnő. Namewee köztudottan szószátyár és nagyon vicces, illetve politikailag is elég határozott.

Na de miről is szól valójában a dal?

A kínai és tajvani internetes szlengekben bővelkedő alkotás számos aktualitást rejt, többnyire anélkül, hogy közvetlenül megemlítené azokat.

Tajvan: Az “elválaszthatatlan kapcsolat” és az “egy cseppet sem hiányzik” szövegrészekre az elemzők úgy tekintenek, mint Kína területi vitáira, köztük a Tajvanra vonatkozó követeléseire. Egy sor erejéig az almát és az ananászt is megemlítik – ezek olyan termékek, amelyek importját Kína az év elején leállította a szigetről. Namewee és Chen egyébként egyaránt Tajvanon élnek.

Hszincsiang: A dal utal az ujgurok és más, többségében muszlim kisebbségek elleni emberi jogi visszaélésekre a nyugat-kínai Hszincsiang régióban, valamint annak egyik fő exportcikkére, a pamutra, amelyet aktivisták szerint kényszermunkával állítanak elő. A kínai vezetés mindig is tagadta az ujgurok elnyomásával kapcsolatos vádakat. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

Hongkong: Egyesek úgy látják, hogy az alma megemlítése az Apple Daily-re, a Hongkong kínai területén működő demokráciapárti újságra utal, amelyet júniusban bezárásra kényszerítettek, miután a rendőrség rajtaütést tartott az irodáiban, letartóztatta a vezető szerkesztőket és befagyasztotta a vagyonát. A nemzetközi közösség számos tagja fejezte már ki aggodalmát a hongkongi szabadságjogok visszaszorításával kapcsolatban, miután a városban tavaly júniusban életbe lépett a pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott nemzetbiztonsági törvény.

Hszi Csin-ping: A dal Micimackóként emlegeti Hszi-t, ami több éve tabunak számít Kínában, miután a kínai internetezők korábban sokszor hasonlították az elnököt a rajzfilmfigurához.

“Közös jólét”: ezt a kifejezést az államfő vezette be a kínai köztudatba; azon törekvés része, hogy az ország vagyonát egyenletesebben osszák el a lakosság körében.

A dal mindemellett a vadon élő állatok – például a denevérek és a cibetmacskák – fogyasztásával viccelődik; ez nyilvánvaló utalás a koronavírus eredetére. Ugyancsak utal a kínai “nagy tűzfalra”, amely a szigorú internet-ellenőrzés és a cenzúra metaforája.

Namewee és Chen Weibo-fiókjait nem sokkal a dal megjelenése után letiltották a közösségi oldalon. Magát a YouTube-ot 2009 óta blokkolják Kínában.

“Ez egy dal a cenzúráról, amit aztán cenzúráztak. Ez persze csak felerősíti a hatását” – fogalmazott Jeroen de Kloet, az Amszterdami Egyetem professzora, aki a globalizáció kulturális hatásait tanulmányozza, különös tekintettel Kínára.

A szám alább megtekinthető, angol felirattal:

Forrás: NBC News
Szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply