Kína

Egyre határozottabban lép fel Kína a hazai óriáscégek ellen

A kínai hatóságok egyre szigorúbb fellépést tanúsítanak a technológiai óriásvállalatokkal szemben, miután a szektor éveken keresztül gyors ütemben fejlődött az engedékeny szabályoknak, valamint a kínai piachoz hozzáférést nem kapó, külföldi vetélytársak hiányának köszönhetően.

Read More »

Vége az olcsó kínai áruk vámmentességének

Ma lép életbe az új uniós áfaszabályozás, amely alapján megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége. A változás miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint a korábbi 70-80-szorosára is nőhet.

Read More »

Megingathatatlan a Kínai Kommunista Párt hatalma

A Kínai Kommunista Párt megalapításának századik évfordulója alkalmából csütörtökön Pekingben tartottak nagyszabású ünnepséget, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök egy órás beszédet tartott és egyértelművé tette, hogy a párt Hongong mellett Tajvanra is igényt tart. Nincs helye függetlenségi törekvéseknek.

Read More »

Az állami nyomás miatt megszűnik az Apple Daily

A hongkongi Apple Dailyt működtető Next Digital szerdán közölte, hogy csütörtökön adják ki a lap utolsó példányát, miután a múlt heti razzia után most a lap vezércikkíróját vették őrizetbe a hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával. 

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »

Kína is bekerült a NATO biztonsági kihívásai közé

"Nem akarunk hidegháborút Kínával, de alkalmazkodnunk kell a megerősödése jelentette kihívásokhoz" - fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A szövetséges országok vezetői a mai csúcstalálkozón stratégiai nyilatkozatot fognak elfogadni Kínával kapcsolatban.

Read More »

Összezárni látszik Kína előtt a G7

"Ha azt állítják, hogy a világ legnagyobb gazdaságai kicsi országoknak számítanak, akkor hatalmas probléma van a nézőpontjukkal" - így kommentálta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt a kínai reakciót, amelyben a G7 csúcstalálkozóval kapcsolatban megjegyezték: "elmúltak már azok az idők, amikor kis országcsoport döntött a világ sorsáról".

Read More »