Kína

A kínai és az orosz vakcina-diplomácia

Miközben a nyugati országok már most annyi adag oltóanyagot igyekeznek felhalmozni, amennyire valószínűleg nem is lesz szükségük, Kína és Oroszország taktikázik: boldog-boldogtalannak juttatnak a saját fejlesztésű vakcináikból.

Read More »

Gőzerővel készülnek a Lampionünnepre

Pénteken véget ér a 15 napos ünnep, amely a kínai újévet hivatott köszönteni. A hagyományoknak megfelelően az eseménysorozatot a Lampionünnep (vagy más néven Lámpás Fesztivál) zárja, amelyre a már napok óta készülnek a kicsik és nagyok egyaránt.

Read More »

Kicsit csendesebb az idei holdújév

Pénteken kezdődött a 15 napos ünnep, amely a kínai újévet hivatott köszönteni. Noha a koronavírus-járvány beárnyékolja a különleges alkalat, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet megünnepelni a bivaly évének kezdetét.

Read More »

Sokkal kevesebb gyerek született tavaly Kínában

Miután a koronavírus-járvány gazdasági hatásai sokakat eltántoríthattak a gyermekvállalástól, tavaly jelentősen visszaesett a regisztrált újszülöttek száma Kínában - derül ki a kínai közbiztonsági minisztérium közleményéből.

Read More »

A német vállalatok bíznak kínai üzleteikben

A német kereskedelmi kamara kínai tagozatának kedden publikált hangulati felmérése alapján tavaly a Kínában tevékenykedő német vállalatoknak több mint a fele a koronavírus-válság ellenére is növelni tudta forgalmát, ezért nagy várakozásokkal tekintenek az idei év elé.

Read More »

Erősen indította az évet a NIO

Noha a NIO kínai elektromos autó-startupnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy utolérje a piacvezető Teslát, az bizton állítható, hogy rendkívül jól indította a 2021-es évet.

Read More »

Kína együttműködést vár a Biden-kormánytól

Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője kedden az együttműködés előtérbe helyezésére és a kétoldalú kapcsolatokban felmerülő különbségek kezelésére szólította fel a Joe Biden új amerikai elnök vezette kormányzatot.

Read More »

Gőzerővel tesztelik a pekingi lakosságot

Pekingben péntektől bezártak az iskolák és az óvodák, továbbá gőzerővel folyik a tömeges koronavírus-tesztelés, lévén az elmúlt napokban több új, belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak a fővárosban.

Read More »

A válság ellenére növekedést produkált a kínai gazdaság

A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

Read More »

Az USA feketelistára tette a Xiaomi-t

Az Egyesült Államok csütörtökön a Xiaomi technológiai válallatot is felvette az állítólagos kínai hadiipari cégek tilalmi listájára. A vállalat részvénye ennek következtében több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben.

Read More »

Nem lett eredménye Trump kereskedelmi háborújának

Donald Trump azzal a szándékkal kezdte meg hivatali idejét, hogy visszaszorítja az USA-ba irányuló kínai exportot és erősíti az amerikai cégek szerepét. Ennek érdekében vámok kivetésével és fenyegetések hangoztatásával töltötte elnökségének túlnyomó részét - mint utólag kiderült, eredménytelenül. 

Read More »