A tajvani elnök is megszólalt Kína erőfitogtatása miatt

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven ma reggel kijelentette, hogy Tajvan nem keresi a katonai konfliktust Kínával, de szükség esetén megvédi magát. A védelmi miniszter is aggódik, miután múlt hétvégén közel 150 kínai katonai gép repült be a nemzetközi légtérbe, Tajvan közelében.  

“A jelenlegi helyzet valóban nagyon veszélyes, nem láttam még ilyet 40 éves katonai szolgálatom alatt” – mondta el Chiu Kuo-cseng egy a 8,6 milliárd dolláros extra védelmi költségvetésről tartott fórumon.

“Ha most akarnának támadni, megtehetnék, már képesek rá, de számolniuk kell azzal, hogy milyen áron sikerülne ez és milyen következményei lennének.” ⁠


Az elmúlt évben Peking drasztikusan növelte a tengeri- és légi műveleteinek számát Tajvan közelében. A védelmi minisztérium szerint ebben az évben már 672 kínai katonai gép repült be Tajvan légterébe, lényegesen több, mint 2020-ban, amikor 380 ilyen esetet regisztráltak.

Kína mind Tajvant, mind Hongkongot saját területének tekinti és mivel Hongkong gyakorlatilag elesett, már csak a tajvani vezetés áll a kínai párthatalom útjában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Friss hírek