Már a demokrácia látszatára sem adnak Hongkongban

A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát, köztük a főszerkesztőt is őrizetbe vette csütörtökön a város nemzetbiztonsági rendészete több tucat, a nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikk tartalmára hivatkozva – számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A hatóságok által kifogásolt írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést. A főszerkesztő, a lapkiadó és további három vezető munkatárs előállítása mellett a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották. Az őrizetbe vettek otthonaiban házkutatást tartottak. A kora reggeli akció keretében több mint kétszáz – a CNN információi szerint ötszáz – rendőr végzett házkutatást az Apple Daily székházában.

A razzia után az Apple Daily székházát bűnügyi helyszínnek nyilvánították, a hatóságok lefoglalták az elektronikus eszközöket, mobiltelefonokat, számítógépeket és laptopokat.

John Lee hongkongi biztonsági miniszter arra figyelmeztette az újságírókat, hogy tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól. Leszögezte: a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedésekkel fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

  • Mindent büntet a nemzetbiztonsági törvény
A tavaly nyáron elfogadott hongkongi nemzetbiztonsági törvény értelmében már a szakadár vagy felforgató célzatú – azaz Hongkong függetlenségét támogató – zászlók és feliratok feltartása, illetve ilyen tartalmú jelszavak skandálása is jogsértésnek minősül, az ilyen tevékenységben résztvevőket őrizetbe vehetik, és eljárást indíthatnak ellenük.

Tegyük hozzá, hogy amikor több mint 150 év elteltével, 1997-ben a britek visszaadták Hongkongot Kínának, Kína beleegyezett, hogy 50 évig még fenntartja a britek által bevezetett kormányzati rendszert, azaz a demokráciát. Ezzel szemben 2020-ban, tehát a 2047-es határidő előtt 27 évvel Kína bevezette az új nemzetbiztonsági törvényt, amely gyakorlatilag Hongkong teljes bekebelezését jelentette. Ennek eredményeképpen 2021 márciusában Hongkong lekerült a Heritage Foundation washingtoni székhelyű agytrösztnek a világ legszabadabb gazdaságait rangsoroló listájáról, miután a különleges státusszal bíró várost idén első alkalommal már Kína alá sorolták be.

Demokrácia helyett párthatalom

A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként.

Ezen belül a terrorizmus kategóriájába sorolja például a tömegközlekedési eszközök és létesítmények megrongálását, és külföldi felekkel való összejátszásnak minősítheti, ha valaki Hongkong vagy a központi kormányzat elleni szankciók kivetését követeli külföldi szereplőktől. Ez utóbbi történt meg most az Apple Daily-nél.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése és csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt. A vádak szerint Lai “külföldi országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt”.

Forrás: CNN / MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »