Kína továbbra is ködösít az átnevelő táborok kapcsán

Bentlakásos oktatási intézmények, nem pedig muszlimok számára létrehozott átnevelő táborok működnek a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, és azokat is bezárják, mert az ujgur kisebbség tagjainak szóló szakképzési programot karcsúsítani fogják – jelentette ki Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) genfi ülésszakán pénteken újságíróknak.

Megismételte Peking álláspontját, miszerint a központok célja a radikalizálódás megakadályozása, az intézményekben lévők pedig szakképzést kapnak.

Ju-cseng azt állította, hogy a világ minden tájékáról külföldi tisztségviselők látogatták meg a létesítményeket, köztük a világszervezet illetékesei is. Elmondta azt is, hogy a hszincsiangi központok tulajdonképpen bentlakásos oktatási intézményekként működnek, nem “táborok”, mint azt a bírálók állítják.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai jelentése szerint Kína az elmúlt esztendőben a korábbinál is nagyobb számban börtönözte be a muszlim kisebbség tagjait a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, és 800 ezertől egészen kétmillióig terjedhet a táborokban lévők száma. Jogvédők korábban azt sérelmezték, hogy Kína a térségben több mint egymillió embert átnevelő táborokba zárt, ahol gyakorlatilag a kultúrájuktól próbálják megfosztani őket.

Erőszakos asszimilációval fejlődik a kínai álom

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Li Ju-cseng újságíróknak arról is beszélt, hogy nemrég ellátogatott egy ilyen ujguroknak fenntartott létesítménybe, ahol pingpongozott és az iszlám által megengedett (halal) ételeket evett. Nem pontosította ugyanakkor, hogy a központokat mikor zárják be. Csak annyit közölt, hogy ez majd a megfelelő időben fog bekövetkezni.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply