Kína továbbra is ködösít az átnevelő táborok kapcsán

Bentlakásos oktatási intézmények, nem pedig muszlimok számára létrehozott átnevelő táborok működnek a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, és azokat is bezárják, mert az ujgur kisebbség tagjainak szóló szakképzési programot karcsúsítani fogják – jelentette ki Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) genfi ülésszakán pénteken újságíróknak.

Megismételte Peking álláspontját, miszerint a központok célja a radikalizálódás megakadályozása, az intézményekben lévők pedig szakképzést kapnak.

Ju-cseng azt állította, hogy a világ minden tájékáról külföldi tisztségviselők látogatták meg a létesítményeket, köztük a világszervezet illetékesei is. Elmondta azt is, hogy a hszincsiangi központok tulajdonképpen bentlakásos oktatási intézményekként működnek, nem „táborok”, mint azt a bírálók állítják.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai jelentése szerint Kína az elmúlt esztendőben a korábbinál is nagyobb számban börtönözte be a muszlim kisebbség tagjait a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, és 800 ezertől egészen kétmillióig terjedhet a táborokban lévők száma. Jogvédők korábban azt sérelmezték, hogy Kína a térségben több mint egymillió embert átnevelő táborokba zárt, ahol gyakorlatilag a kultúrájuktól próbálják megfosztani őket.

Erőszakos asszimilációval fejlődik a kínai álom

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Li Ju-cseng újságíróknak arról is beszélt, hogy nemrég ellátogatott egy ilyen ujguroknak fenntartott létesítménybe, ahol pingpongozott és az iszlám által megengedett (halal) ételeket evett. Nem pontosította ugyanakkor, hogy a központokat mikor zárják be. Csak annyit közölt, hogy ez majd a megfelelő időben fog bekövetkezni.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »