Az állami nyomás miatt megszűnik az Apple Daily

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját szerdán a hongkongi hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Az Apple Dailyt működtető Next Digital szerdán közölte, hogy csütörtökön adják ki a lap utolsó példányát. 

Az 55 éves Yeung Ching-keet, akinek írásai Li Ping név alatt jelentek meg a lapban, külföldi erőkkel való összejátszás gyanújával állították elő helyi idő szerint kora hajnalban. Az SCMP szerint Yeung 2016-tól kezdve mintegy 800 cikket és kommentárt írt a lapnak, legutóbbi írása kedden jelent meg. A hatóságok közlése szerint további előállítások is lehetnek.

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége múlt csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű razziában a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásában is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. Az írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak – amit a rendkívül szigorú hongkongi nemzetbiztonsági törvény külföldi felekkel való összejátszásnak minősít -, és ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel szőtt összeesküvést.

Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég tizennyolcmillió hongkongi dolláros (680 millió forintnyi) vagyonát is zárolták, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatásában több száz rendőr vett részt, több mint hat órán át kutattak az irodákban, és több mint negyven digitális eszközt – a többi között számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le. A főszerkesztő és a lapkiadó ellen múlt pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel történő összejátszás miatt.

Megszűnik a lap

Az Apple Dailyt működtető Next Digital szerdán közölte, hogy csütörtökön adják ki a lap utolsó példányát. A döntést az erről szóló közleményben a „Hongkongban jelenleg uralkodó körülményekkel” indokolták. A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala már kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára.

Az Apple Daily munkatársainak közel fele adta már be keddig a felmondását. A szintén a Next Digital által fenntartott Next Magazine kiadója pedig órákkal Yeung őrizetbe vétele előtt jelentette be, hogy a híroldal megszűnik.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, és a laphoz kötődő kilenc másik ember – köztük Lai fia – is rács mögé került a nemzetbiztonsági törvény megsértése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti, azóta már egy másik ügyben is elítélték és meghosszabbították büntetési idejét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »