Boris Johnson elhalasztja a Brexitet, ha szombatig nem lesz megállapodás

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint ha szombatig nincs elfogadott megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, Boris Johnson miniszterelnök eleget tesz a kilépés halasztásának kezdeményezését előíró törvénynek.

Stephen Barclay szerdán a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának meghallgatásán vett részt. A bizottság elnöke, Hilary Benn – az ellenzéki Munkáspárt képviselője – megkérdezte, hogy ha szombatig nincs olyan Brexit-megállapodás, amelyet a brit parlament is elfogadott, Johnson a nap végéig megírja-e a jelenleg október 31-én esedékes kilépés halasztását kezdeményező levelét az EU-nak, ahogy azt a törvény előírja.

Barclay kijelentette: a kormány tartja magát ehhez a törvényhez, „ahogy azt a miniszterelnök is többször leszögezte”.

Hilary Benn volt a kezdeményezője annak a szeptemberben elfogadott törvénynek, amely szerint ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés három hónappal történő elhalasztását.

A törvény még azt is előre meghatározza, hogy Johnsonnak milyen szövegezésű levélben kell kérnie a Brexit halasztását Donald Tusktól, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökétől. A kilépés további – immár harmadik – halasztásának jóváhagyásához az ET egyhangú döntése szükséges.

Brüsszel, 2019. október 11.
A brit EU-tagság megszűnését ellenzők tüntetnek a kilépési folyamat leállítását követelve uniós, ír és brit zászlókat lengetve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2019. október 11-én. Nagy-Britannia kilépésének jelenleg érvényes határnapja október 31-e.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mindeközben brüsszeli diplomáciai források arról tájékoztattak, hogy szerda reggel is folytatódtak a tárgyalások a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről. A névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy kedden több mint 15 órán keresztül zajlottak az egyeztetések – a delegációk késő éjszaka álltak fel a tárgyalóasztaltól -, és bár történt előrelépés, egyelőre nincs áttörés.

A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, ott ugyanis a bennmaradó tagországok vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerda délután tájékoztatni fogja a bennmaradó tagországok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

Később Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos közölte: Barnier a brüsszeli testület tagjainak szerda délelőtti ülésén arra figyelmeztetett, hogy „több jelentős ügy” vár még megoldásra, ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg is folynak a technikai szintű, konstruktív megbeszélések. Brit sajtóhírek szerint a londoni kormány bizonyos új engedményeket tett a politikai bénultság fő okának számító ír-északír kérdésre vonatkozóan.

Sokan könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor a brit kilépés tervezett október 31-i határidejéig újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »