A brit ellenzéki pártok sem fordítanák vissza a Brexitet

A brit Liberális Demokraták vezetője szerint Nagy-Britanniának központi szerepet kell betöltenie Európában, de jelenleg nincs napirenden az újbóli brit EU-csatlakozás. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban szintén megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Sir Ed Davey, akinek pártja – hagyományosan a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő – most tartja éves kongresszusát a dél-angliai Bournemouth-ban, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt olyan mértékben tette tönkre Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatrendszerét, hogy az európai politikusok már nem is figyelnek oda arra, amit a brit kormány mond. Davey szerint ebben a helyzetben először a bizalom és az együttműködés újjáépítésére kell összpontosítani, és ez időt vesz igénybe.

A Liberális Demokraták a hagyományos nagy brit parlamenti pártok közül mindig is a legerőteljesebb EU-párti politikai erőnek számítottak. A brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre szavazók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt egyértelműen a bennmaradás mellett kampányoltak, a kilépés után pedig folyamatosan az újbóli EU-csatlakozás célja állt politikai programjuk középpontjában.

Sir Ed Davey azonban a vasárnapi BBC-műsorban – arra a kérdésre, hogy a Liberális Demokraták továbbra is Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozását kívánják-e – kitérően úgy válaszolt, hogy ez „jelenleg nincs napirenden”. Hozzátette: először meg kell erősíteni a brit gazdaságot, amelynek súlyos károkat okozott a Brexit, és újjá kell építeni az EU-hoz fűződő kapcsolatrendszert.

Ehhez „magunkkal kell vinnünk a brit választókat, és az európai politikusokat is meg kell győzni arról, hogy vegyenek komolyan bennünket, mert úgy érzik, hogy nagyon cserben hagytuk őket” – fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője. Davey a riporter többszöri kérdésére sem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy a Liberális Demokraták célja továbbra is Nagy-Britannia újbóli belépése az Európai Unióba.

Nagy-Britannia 2020. január 31-jén távozott az EU-ból, és a Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett.

A számok nem hazudnak: rossz ötlet volt a Brexit

A britek 60 százaléka már bánja a Brexitet

Sir Keir Starmer, a második legnagyobb brit parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban többször is egyértelműen megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Starmer a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az EU-ba, mivel az ország a népszavazáson meghozta döntését, és „erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni”. Hozzátette ugyanakkor, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt a konzervatívok által Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás jelentős mértékű átdolgozására törekedne.

A Munkáspártnak minden felmérés szerint 20 százalékpont körüli támogatottsági előnye van a konzervatívokkal szemben, és egybehangzó előrejelzések szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választáson a tizenhárom éve ellenzékben lévő párt a győzelem esélyével indulhat.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »