brexit

Biden ír származása új dimenzióba helyezi a Brexit-tárgyalásokat

Joe Biden, aki számos alkalommal felemlegette ír-amerikai gyökereit, kijelentette, hogy támogatja az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás fenntartását, amely létrejöttében egyébként az Egyesült Államok közvetítő szerepet vállalt. A politikus ezért minden olyan Brexit-lépést ellenez, amely negatívan érintené ezt a megállapodást.

Read More »

Brexit: a britek nem válaszoltak az EU felszólító levelére

Kedden lejárt az Egyesült Királyság rendelkezésére álló egy hónapos határidő, hogy válaszoljon az Európai Bizottság felszólító levelére, amelyet a testület azért küldött, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit. Válasz egyelőre nem érkezett Londonból - közölte a brüsszeli bizottság illetékes szóvivője.

Read More »

Egyre kisebb a rendezett Brexit esélye

A hét végi uniós csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges további lépéseket. Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalának szóvivője erre reagálva közölte: London értelmezése szerint az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak.

Read More »

EU-csúcs: fókuszban a Brexit-tárgyalások

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közti kapcsolatok állnak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön kezdődő, kétnapos csúcstalálkozójának középpontjában. Ezen kívül napirendre kerül az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.

Read More »

Továbbra sem haladnak a Brexit-tárgyalások

Nincs érdemi előrelépés az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti jövőbeni kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokon, és mivel rohamosan fogy az idő, az EU-nak fokoznia kell az előkészületeit a megállapodás nélküli Brexit lehetőségére - jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere kedden Luxembourgban.

Read More »

Brexit: megegyezés helyett hosszú pereskedés várható

Az Európai Unió szeptember végéig adott időt a briteknek arra, hogy távolítsák el a belső piacot szabályozó törvénytervezetből azokat a részeket, amelyek sértik az unióval kötött kilépési megállapodást. Ez nem történt meg, így az EU elindította a jogi folyamatot, amely egy évekig tartó pereskedéshez vezethet.

Read More »