Brexit: a következő napokban felgyorsulhatnak az események

Intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről – közölték brüsszeli diplomáciai források pénteken.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bennmaradó tagállamok kormányai jóváhagyták, hogy Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója és csapata a következő napokban intenzív egyeztetéseket folytasson a britekkel a londoni kormány alternatív megoldási javaslata alapján.

Később az Európai Bizottság megerősítette ezeket a híreket, s tudatta, hogy hétfőn értékelik a folyamat állását, illetve aláhúzta, hogy a huszonhetek álláspontja változatlan.

Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszterrel Brüsszelben. Bár részleteket nem árultak nem el, mindkét fél konstruktívnak minősítette a találkozót. „A brit kiválás olyan, mint a hegymászás, körültekintésre, eltökéltségre és türelemre van szükség” – jelentette ki Barnier.

Egyes szakemberek szerint ezen fázisban minél kevesebb részlet jelenik meg a sajtóban, annál jobb, a kiszivárogtatások ugyanis azt jelzik, hogy nem folyik komoly tárgyalás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban közölte, hogy noha London még mindig nem állt elő működőképes, megvalósítható javaslattal, vannak „biztató jelek”. „Nincs garancia a sikerre, és lényegében lejárt az idő, de a leghalványabb esélyt is meg kell ragadni” – fogalmazott.

Leo Varadkar ír kormányfő előző nap találkozott brit kollégájával, Boris Johnsonnal, és a megbeszélést később „nagyon pozitívnak, nagyon ígéretesnek” nevezte.

Az Egyesült Királyság a londoni kormány tervei szerint kevesebb, mint három hét múlva, október 31-én kilép az Európai Unióból, akár megállapodás nélkül is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »