Brexit

A brit ellenzéki pártok sem fordítanák vissza a Brexitet

A brit Liberális Demokraták vezetője szerint Nagy-Britanniának központi szerepet kell betöltenie Európában, de jelenleg nincs napirenden az újbóli brit EU-csatlakozás. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban szintén megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Read More »

Brexit: könnyítik a végleges letelepedési feltételeket

A brit kormány meghosszabbítja az előzetes letelepedett státusz alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzésére rendelkezésre álló időt, és az átminősítés is várhatóan automatikussá válik. A bevándorlási törvény erről szóló módosítási javaslatát a brit belügyminisztérium hétfőn terjesztette a londoni alsóház elé.

Read More »

Megakasztotta a brit beruházásokat a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A brit gazdaság az elmúlt években 500 ezer munkavállalót vesztett, a beruházások értéke pedig 2016 óta stagnál.

Read More »

Brexit: haladás helyett fenyegetőzés

Bár az Egyesült Királyság hivatalosan 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, 2020. december 31-én pedig az átállásra biztosított átmeneti időszak is lejárt, valójában még mindig nem zajlott le teljesen a válás, a felek mind a tengeri, mind a szárazföldi határokon tovább vitatkoznak.  

Read More »

London tényleg felfüggesztheti az észak-írországi protokollt

Hétfői brit sajtóértesülés szerint London várhatóan még az idén felfüggeszti a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll alkalmazását. Uniós illetékesek "robusztus" ellenlépéseket helyeztek kilátásba, ha a brit kormány valóban meghozná ezt a döntést.

Read More »

Kezd elmérgesedni a brit-francia halászati vita

Emmanuel Macron francia államfő szerint Nagy-Britannia nemzetközi hitelessége és megítélése a tétje a Brexithez kötődő ügyekről, mindenekelőtt a halászati jogokról és az észak-írországi kereskedelem szabályozásáról zajló vitáknak. Boris Johnson brit miniszterelnök közben panaszt tett Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél a francia kormány retorikája miatt.

Read More »

Nem közelednek az álláspontok az észak-írországi protokoll ügyében

Az elmúlt héten tartott konstruktív tárgyalások után is komoly nézeteltérések vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, ezen belül mindenekelőtt az EU Bíróságának szerepe ügyében - közölte vasárnap a Downing Street.

Read More »

Brexit: tovább húzódik az ír határkérdés ügye

A brit Brexit-ügyi államtitkár vasárnap ismertetett állásfoglalása szerint feszült a brit kormány és az Európai Unió viszonya, a kapcsolatok javításának előfeltétele pedig a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll jelentős módosítása lenne.

Read More »