Még a héten nyélbe üthetik a Brexit-megállapodást

Elképzelhető, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet jutni Nagy-Britanniával a Brexit részleteit rögzítő dokumentumról – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó tanácsülésére érkezve kedden.

Barnier a Brexittel foglalkozó uniós találkozót megelőzően újságíróknak hangsúlyozta: annak ellenére elképzelhetőnek tartja a megállapodást, hogy elérése egyre nehezebbé válik. Elmondása szerint a hétvégén igen intenzív tárgyalások folytak London és Brüsszel között, amelyeket hétfőn újabbak követtek. Kijelentette, hogy Londonnak ideje a jóhiszemű szándékokat jogi szöveggé alakítania. A megállapodásnak azonban mindkét fél számára megfelelőnek kell lennie, úgy az Egyesült Királyságnak, mint az Európai Uniónak – tette hozzá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere érkezésekor hangsúlyozta: noha elérhető a megállapodás, az uniónak fel kell készülnie Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésére, ahogy az elhúzódó tárgyalásokra is, illetve a Brexit-határidő kiterjesztésére. “Minden forgatókönyv lehetséges” – tette hozzá.

Amélie de Montchalin francia európai ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy az uniónak meg kell fontolnia a brit kilépés határidejének elhalasztását. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kérés érkezik Londontól erre vonatkozóan, illetve, ha olyan jelentős politikai fordulat következik be a szigetországban, ami változtat a politikai dinamikán. Ezek között a francia politikus egyebek mellett új választások kilátásba helyezését említette. “Önmagában az idő azonban nem oldja meg a problémát” – mondta.

Stef Blok holland külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy megállapodás születhet Londonnal, ugyanis véleménye szerint előremutatóak a brit kormány javaslatai. Kiemelte ugyanakkor, hogy azok nem tartalmaznak elegendő biztosítékot a belső piac uniós védelmére vonatkozóan. “Használjuk ki a rendelkezésre álló időt” – tette hozzá.

Michael Roth német európai ügyekért felelős államtitkár nyilatkozata szerint országa nem derülátó a megállapodás létrejöttét illetően. “Egyáltalán nem biztos, hogy a Brexit-megállapodást hamarosan le lehet zárni” – fogalmazott. “A megállapodás nélküli brit kilépés ugyanakkor katasztrófával járna” – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden tartanak megbeszélést Luxembourgban. Az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a Brexit után az unióban maradó tagországok, az EU27-ek megbeszélést tartanak a kilépési tárgyalások állásáról. Erről Michel Barnier tájékoztatja a minisztereket. A tanács ennek alapján készíti elő a jövő héten esedékes EU-csúcstalálkozó e témával foglalkozó tanácskozását.

Egyéb napirendi pontok között szerepel az EU bővítése, továbbá Albánia és Észak-Macedónia stabilizációs és társulási folyamata.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »