Megvan az olasz kormány 2020-as költségvetési tervezete

Az olasz kormány szerda hajnalba nyúló ülésén jóváhagyta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja, hogy csökkentsék a középosztály adóterhelését és lecsapjanak az adófizetés alól kibúvókra.

A költségvetés hiányát az idei és a tavalyi évhez hasonlóan a bruttó hazai termék 2,2 százalékában szabták meg 2020-ra. A strukturális hiány a GDP 0,1 százalékával emelkedne, jóllehet júliusban az akkor regnáló olasz kormány még 0,6 százalékos csökkentést vállalt.

A kormány most továbbítja a tervezetet Brüsszelbe, de erősen kérdéses, hogy a változatlan hiánycélt előirányzó javaslat átmegy-e az Európai Bizottság szűrőjén.

Az olasz parlamentnek október 20-áig kell benyújtani a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet a szenátusnak és a képviselőháznak az év végéig kell elfogadnia.

  • Korábbi cikkeink a témában:

A 2020-as költségvetés sarokszámait már szeptemberben meghatározták, de a szükséges intézkedésekről azóta is vitáztak a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt. Bár minden részlet továbbra sem ismeretes, az bizonyos, hogy a kormány csökkenteni akarja a középosztályhoz tartozók jövedelmi adóját, ami 3 milliárd euró kiesést jelent az államkasszának.

Ugyanakkor egy sor intézkedést terveztek, hogy nyakon csípjék az adófizetést elkerülőket. A pénzügyminisztérium becslései szerint az adócsalók évente 109 milliárd euró kiesést okoznak az államnak. A cél az, hogy jövőre legalább 7 milliárd euró plusz adóbevételt hajtsanak be, például a készpénzes fizetés szabályainak szigorításával.

A nagy digitális szolgáltatókra kivetett új adóból évi 600 millió euró bevételt remél a kormány. Az új adónem azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek globális bevétele eléri az évi 750 millió eurót, Olaszországban pedig az 5,5 millió eurót. Ezeknek a vállalatoknak 3 százalékos adót kell fizetniük az Olaszországban végrehajtott internetes tranzakciókra.

A tervezet értelmében elhalasztják a forgalmi adók januárra tervezett emelését, amelyből 23 milliárd euró pluszbevételt vártak. Ennek oka az, hogy a kormány attól tart: a fogyasztást törvényszerűen visszavető adóemelés recesszióba taszítja a már így is a stagnálás közelébe került gazdaságot.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »