Továbbra is harcias a hangnem Kína és az Egyesült Államok között

Elengedhetetlennek nevezte a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálását Csin Kang kínai külügyminiszter Nicholas Burns amerikai nagykövettel hétfőn Pekingben folytatott megbeszélésén, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését és be kell fejeznie az „egy Kína” elv semlegesítésére tett igyekezetét.

„Az Egyesült Államok elhibázott kijelentések és tettek sorozatával ásta alá a kínai-amerikai kapcsolatok nehezen kivívott pozitív lendületét” – mondta Csin az amerikai nagykövetnek a pekingi külügyminisztérium közleménye szerint.

„Az egyeztetett napirend szerint zajló párbeszéd és együttműködés folyamata ezzel megszakadt és ismét fagyos viszony alakult ki a két ország között” – tette hozzá.

Kína és az Egyesült Államok kapcsolata Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház akkori elnökének tavalyi, Tajvanon tett hivatalos látogatása okán süllyedt mélypontra. Válaszul Peking megszakította a hivatalos kommunikációs csatornákat az Egyesült Államokkal, beleértve a haderők közötti kapcsolatokat is.

A két szuperhatalom közötti feszültség novemberben enyhült valamelyest Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozóját követően a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján, amikor a két vezető gyakoribb egyeztetésekben állapodott meg. Februárban azonban ismét fellángolt az ellentét a két ország között, amikor egy kínai hírszerző léggömb jelent meg az amerikai légtérben. Erre válaszul Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta pekingi látogatását.

A múlt hónapban pedig Kína tartott hadgyakorlatokat Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Csin hétfőn tett kijelentése szerint „a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálása, az örvény kialakulásának az elkerülése és a Kína és az Egyesült Államok közötti balesetek megelőzése a legfontosabb szempont”.

Az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolatát 1979 óta a tajvani kapcsolatokról szóló törvény szabályozza, amely jogalapot ad az Egyesült Államoknak arra, hogy az önvédelemhez szükséges eszközöket Tajvan rendelkezésére bocsássa, de nem kötelezi segítségnyújtásra Tajvant érő támadás esetén. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor tavaly májusban kijelentette, hogy egy kínai támadás esetén hajlandó lenne katonai erőt alkalmazni Tajvan megvédése érdekében.

Miért olyan fontos Tajvan az Egyesült Államoknak?

Saját tanácsadóit is meglepte Biden Tajvan melletti kiállásával

A 2023-as költségvetés részeként az amerikai kongresszus egymilliárd dollárnyi hadianyag-támogatást engedélyezett Tajvan számára az Ukrajna gyorsított támogatását lehetővé tévő felhatalmazáshoz hasonló megoldás keretében.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek