Saját tanácsadóit is meglepte Biden Tajvan melletti kiállásával

Joe Biden hétfőn egyértelműen kinyilvánította, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonai segítséget nyújtana Tajvannak, ha Kína megpróbálná erővel bekebelezni. Annak nyomatékosítására, hogy nem csak fegyverszállításokról és hírszerzési támogatásról lenne szó – mint jelenleg Ukrajna esetében – az amerikai elnök a japán miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján, újságrói kérdésre kijelentette: hajlandó lenne továbbmenni és katonai erőt alkalmazni Tajvan megvédése érdekében.

Joe Biden – látva a válasz utáni meglepettséget – részletesen is kifejtette, mi az álláspontja:

Egyetértünk az „Egy Kína” elvével és betartjuk az ebből eredő megállapodásokat is, de ha Tajvant erőszakkal bekebelezné Kína, az felborítaná az egész régió egyensúlyát és egy hasonló szituáció jönne létre, mint Ukrajnában. Tehát tiszteletben tartjuk az „Egy Kína” elvet, de ez nem jogosítja fel Kínát arra, hogy erőt alkalmazzon és átvegye az irányítást Tajvanon. 
https://www.instagram.com/p/Cd6TWF2gMQ9/

Az elnök kijelentése Biden kormányzatának számos tagját is meglepte, akik nem számítottak ilyen kendőzetlen állásfoglalásra, és minden bizonnyal reakciókat vált majd ki a kínai féltől is. Kína ugyanis ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Tajvan az ország része és nem létezhet önálló nemzetként, az Egyesült Államok részéről viszont mindeddig csak figyelmeztetéseket kapott arra vonatkozóan, hogy ne használjon katonai erőt Tajvan ellen – az amerikai fél arról hallgatott, hogy milyen lépéseket tenne akkor, ha ez a forgatókönyv mégis megvalósulna.

Forrás: NYT / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek