A Fed szerint még nincs itt az ideje a kamatcsökkentésnek

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fed közleménye szerint a célsávot 23 éves csúcson, 5,25-5,50 százalékon hagyta, immár a hatodik egymást követő alkalommal. Lépését a Fed monetáris politikai döntéshozó testülte, a FOMC szerdai közleményében azzal indokolta , hogy „az elmúlt hónapokban nem történt további előrelépés a 2 százalékos inflációs célkitűzés teljesülése felé.”

A kamatdöntő testület szerint az alapkamat célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a FOMC továbbra is körültekintően fogja értékelni a beérkező adatokat, a kilátások változását és a kockázatokat. A kamatdöntők szerit addig nem helyénvaló a céltartományt csökkenteni, amíg nem nyer nagyobb bizonyosságot, hogy az infláció fenntarthatóan 2 százalék felé halad.

A közleményben bejelentették a mennyiségi szigorítás ütemének lassítását. Eszerint június 1-jétől a Fed a kincstárjegyek havi visszaváltásának a felső határát havi 60 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra mérsékli, miközben megtartja a jelzálog-fedezetű értékpapírok felső határát havi 35 milliárd dollárban és a felső határt meghaladó tőkefizetést kincstári értékpapírokba fekteti vissza.

A Fed által különösen figyelemmel követett inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 2,7 százalékkal nőtt márciusban a februári 2,5 százalékos emelkedést követően, miközben a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginflációs index 2,8 százalék volt márciusban, februárhoz hasonlóan.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal; szeptemberben, novemberben, decemberben, januárban és márciusban pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »