Amerikába utazott a tajvani elnök

A tajvani elnök Kína határozott figyelmeztetése ellenére szerdán Kaliforniában találkozott az Egyesült Államok képviselőházi elnökével.

A Kevin McCarthy republikánus házelnök vezette kétpárti amerikai törvényhozási delegáció és Caj Jing-ven tajvani vezető a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár épületében tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról. Tajvan elnöke a tárgyalás előtt köszönetet mondott az Egyesült Államoknak barátságáért.

https://www.instagram.com/p/CqrP0fjJTeJ/

A találkozó súlyát jelzi, hogy amerikai képviselőházi elnök és tajvani államfő első alkalommal találkozott az Egyesült Államok területén, és az is első alkalommal fordul elő, hogy egy éven belül kétszer történik ilyen magas szintű találkozó. Tavaly augusztusban Nancy Pelosi akkori demokrata képviselőházi elnök Tajvanra látogatott, amire válaszul Kína akkor nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.

Kína határozott figyelmeztetést tett közzé Kevin McCarthy és Caj Jing-ven találkozóját megelőzően. A Kínai Népköztársaság Los Angeles-i főkonzulja szerdán kiadott közleményében elítélte a tervezett találkozót, mint olyan eseményt, amely nem szolgálja a térség békéjét, stabilitását és biztonságát, valamint arra figyelmeztetett, hogy a találkozó alááshatja a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapját. Szerdán hajnalban a kínai haditengerészet hajókat küldött Tajvan közelébe; a hivatalos pekingi indoklás szerint „közös őrjáratra és felülvizsgálatra”.

Közvetlenül a találkozót megelőzően a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közölte, hogy Kína diplomáciai úton is eljuttatta aggályait az Egyesült Államokhoz. John Kirby egy sajtóbeszélgetésen megismételte, hogy az USA szerint Pekingnek semmi oka túlreagálni a találkozót és a tajvani elnök amerikai látogatását, amire a múltban többször is volt példa.

Caj Jing-ven több állomást érintő amerikai útja során a múlt héten New York államban találkozott a kongresszus felsőháza, a szenátus három tagjával – két republikánus és egy demokrata politikussal -, valamint a képviselőház kisebbségét adó demokraták vezetőjével is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek