Kérdéses, milyen hatása lesz a velencei 5 eurós belépődíjnak

Az 1970-es években körülbelül 175 000 lakos élt a Centro Storico-n, Velence fő szigetén és történelmi központjában. Tavaly ez a szám már 50 000 alatt volt. Ami viszont folyamatosan nőtt, az a turisták száma.

Az egyre fokozódó turizmus pedig a gazdasági és életminőségi nyomás miatt kiszorítja a lakosokat. Valójában ma már több turistaágy van Velencében, mint lakos, tavaly 20 millió turista kereste fel Velencét.

A múlt héten Velence egy eddig nem alkalmazott lépést tett és 5 eurós díjat vezetett be a városba belépni kívánó – csak aznapra érkező – kirándulók számára. Akik szállást is foglalnak a városban, azoknak nem kell megfizetniük ezt a díjat.

A cél, mondta Luigi Brugnaro velencei polgármester egy sajtótájékoztatón, „nem az, hogy bezárjuk a várost, hanem az, hogy ne hagyjuk felrobbanni”.

A program azonban a polgármester szavait nem kívánt irányba vitte: nagyjából ezer tüntető gyűlt össze a Piazzale Román, hogy ellenezze az intézkedést, és végül összecsapott a rohamrendőrökkel.

https://www.instagram.com/p/C6XLm94L_FU/

Szintén kérdéses, hogy az 5 eurós belépődíj hány, már a közelben lévő turistát fog eltántorítani attól, hogy megnézze Olaszország egyik leghíresebb városát – várhatóan nem sokat.

A belépődíj így inkább a város kasszáját fogja gyarapítani némi pluszbevétellel, nem pedig a turisták számát csökkenteni.

Forrás: CNBC / Kitekintő

 

Hozzászólások ()

Friss hírek