Az USA nem akar konfliktust Kínával a lelőtt kémléggömb miatt

Az amerikai hatóságok a felszínen és a tenger alatt is változatlanul gyűjtik a szombaton megsemmisített kínai információs léggömb darabjait – jelentette ki hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, de megvédi szuverenitását.

John Kirby egy washingtoni sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy részletes válaszokat szeretnének kapni arra a kérdésre, pontosan milyen hírszerző eszköz keresztezte az Egyesült Államok légterét a múlt héten. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kínai eszköz korlátozottan manőverezésre is képes volt, sebességét és irányát is változtatni tudta, de alapvetően a légáramlatokkal sodródott nyugati irányba.

A kínai hírszerző ballon Alaszka térségében lépett be az Egyesült Államok légterébe még január 28-án, és az ország keleti partvidékén, Dél-Karolina állam közelében – még amerikai vizek felett – semmisítette meg a légierő egy vadászrepülője szombaton kora délután.

John Kirby arra kérdésre nem válaszolt, hogy vajon az eszköz az Egyesült Államok területe fölött gyűjtött adatokat továbbította-e Kínába, ugyanakkor hozzátette: az amerikai hatóságok számára az a néhány nap, amely rendelkezésre állt az eszköz megfigyelésére, fontos volt, és tisztább képet ad majd az ilyen léggömbök képességeiről, valamint ezen túlmenően Kína szándékairól is. Megjegyezte: az amerikai hatóságok intézkedtek arról, hogy csökkentsék az érzékeny katonai létesítményekről megszerezhető információkat, tekintve, hogy a légi eszköz ilyen terület fölött is elhaladt.

A fehér házi illetékes arról is beszélt, hogy ez az incidens is szóba kerülhet Joe Biden elnök kedd esti évértékelő beszédében, vélhetően abban az összefüggésben, hogy az Egyesült Államok igyekszik betölteni a globális vezető szerepet, és ebben megkerülhetetlen a Kínával zajló stratégiai verseny.

Kirby az amerikai-kínai viszonyt illetően úgy fogalmazott, hogy az a világot tekintve is a legkomolyabb kihatásokkal járó kapcsolat. Hozzátette, hogy már a mostani incidenst megelőzően is feszült volt a kétoldalú viszony, és Biden elnök kezdeményezésére az amerikai külügyminiszter a rendezés érdekében látogatott volna Kínába a hétvégén. Kirby szerint az amerikai törekvés az lenne, hogy módokat találjanak arra, hogy a kapcsolatokat biztosabb alapokra helyezzék. Az incidens ebben a folyamatban nem segített, és az idő most nem alkalmas a szemtől szemben folytatott tárgyalásra szélesebb diplomáciai kérdésekről – jegyezte meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Antony Blinken külügyminiszter látogatását nem törölték, csak elhalasztották. Az amerikai-kínai viszonyban vannak olyan pontok, ahol egyetértés van, és olyanok is, amelyekben nincs, ezért fontos a kommunikáció – fűzte hozzá az elnöki hivatal illetékese.

A Pekingből érkező reakciókkal kapcsolatban – amelyek szerint az USA elhamarkodottan cselekedett és Kína válaszlépéseket fontolgat – Kirby közölte, hogy amikor amerikai légtérben megsemmisítették az eszközt, akkor az a nemzetközi joggal teljes összhangban állt. Hozzátette, hogy az esetet az Egyesült Államok a szuverenitása megsértésének tekinti, és függetlenségét a jövőben is kész megvédeni.

A hatóságok hétfői közlése szerint a szóban forgó léggömb egyébként 200 láb magas volt, vagyis nagyjából négyszer akkora, mint a Macy’s hálaadásnapi felvonulásán szereplő Snoopy-lufi.

A léggömb magassága – amely egy 20 emeletes épülethez hasonlítható, vagy ha úgy nézzük, több mint kétszer olyan magas, mint a Rockefeller Center 2022-es karácsonyfája – és a rakomány mérete is szerepet játszott a „döntéshozatali folyamatban”, hogy várjanak a lelövésével, amíg az Atlanti-óceán fölé nem ér.

https://www.instagram.com/p/CoVpXrOPl3L/

Forrás: MTI / NBC News Graphics / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »