Instant

Államon belüli autonómiát kaphat Korzika

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő "történelmi pillanatról" beszélt Ajaccióban csütörtökön.

Read More »

350 km/h-val halad Kína legújabb gyorsvonata

Átadták Kína leggyorsabb, az első tengeren átívelő nagysebességű vasútját csütörtökön a Tajvani-szoros nyugati partján, ahol a tervek szerint a vonatok óránként 350 kilométeres maximális sebességgel közlekednek majd - közölte a kínai állami vasútvonal üzemeltetője.

Read More »

Hiába nyert a PP Spanyolországban, nem tud kormányt alakítani

Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a PP által szervezett megmozduláson. A katalán pártok a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Read More »

A kamatokon nem, de a várakozásokon változtatott a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén, ugyanakkor a kamatcsökkentési várakozásokat is lehűtötte.

Read More »

Magyar űrhajós is utazik az ISS-re

Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe. Jelenleg négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát.

Read More »

Várhatóan szerdán találkozik Putyin és Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a következő napokban hivatalos látogatást tesz Oroszországban - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. A feltételezések szerint a Kim Dzsong Unt szállító vonat hétfőn indult el Phenjanból, hogy megkezdje útját Oroszországba.

Read More »

Kezd fájni a sztrájk az amerikai médiaóriásoknak

A Warner Bros. Discovery figyelmeztetést adott ki a befektetőknek az írók és színészek sztrájkjának hatásai miatt. A cég szerint amennyiben az év végéig folytatódik a sztrájk, az már 300-500 millió dollárral fogja csökkenteni az éves eredményt. 

Read More »

Mosolyok közt zajlott Putyin és Erdogan találkozója

Az orosz és a török elnök régi barátként üdvözölték egymást találkozójukon, feszültségnek nyoma sem volt, miközben Oroszország éppen háborút folytat Ukrajna ellen, Törökország pedig a NATO tagja. Emellett a török líra árfolyama Erdogan intézkedései miatt romokban hever, az orosz rubel sem áll túl jól, a felek mégis inkább a nemzeti valutákban számolnának el egymással.

Read More »

Túlélőtábor lett az idei Burning Man fesztiválból

Vasárnap a szervezők közölték, hogy az utak még mindig "túl nedvesek és sárosak" ahhoz, hogy megnyissák őket, és arra biztatják a résztvevőket, hogy továbbra is maradjanak a helyükön, és takarékoskodjanak az élelmiszerrel, vízzel és üzemanyaggal.

Read More »