Barnier 48 órát adott a briteknek álláspontjuk megváltoztatására

Bár a piacok nyugodtak, és még mindig azt a forgatókönyvet tartják alapértelmezettnek, hogy a Brexit egy kilépési megállapodással zárul, a fő kérdésekben még mindig nincs konszenzus. Michel Barnier szerint nincs értelme a további tárgyalásoknak, ha az Egyesült Királyság nem változtat álláspontján.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója arra figyelmeztette a brit delegáció vezetőjét, David Frostot, hogy ha 48 órán belül nem változik lényegesen az Egyesült Királyság álláspontja, akkor feláll a – mostanában csak virtuális – tárgyalóasztaltól. A piacok eddig gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság valóban kilépési megállapodás nélkül távozzon az Európai Unióból, a font euróval szembeni árfolyama az utóbbi három hónapban még erősödött is, és a 2020 májusi szintek környékén mozog.

Az EUR/GBP idei árfolyamának alakulása. Forrás: xStation

Ennek ellenére nincs minden rendben. A fizikai tárgyalásokat most éppen az egyik résztvevő pozitív koronavírus-tesztje miatt szüneteltették, emiatt Michel Barnier is karanténba vonult, de a várakozások szerint ma este már elhagyhatja a karantént és pénteken máris Londonba indul. Mivel már csak 36 nap van hátra a kilépésig, túl sok esély ezután már nem maradna a kérdéses ügyek rendezésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint három területen maradtak nézeteltérések:

  • a halászati jogok esetében az EU egy előre tervezhető rendszert szeretne, míg a britek évente tárgyalnának, azzal az opcióval, hogy akár blokkolják is az európai hozzáférést
  • az állami támogatások rendszerében az EU kérne további biztosítékokat a jövőbeni szabályozási különbségek rendezésére
  • illetve a versenyjogi szabályozás kezelése problémás még, az EU tagállamai amiatt aggódnak, hogy a későbbi lazább munkaügyi és szociális szabályozás, illetve az adóügyi eltérések hosszabb távon előnyhöz juttatják a brit vállalkozásokat az európai cégekkel szemben

És persze ott van az ír-északír határ kérdése, amit a nagypénteki egyezmény betartása – azaz a nyílt határok fenntartása – tesz még a szokásosnál is bonyolultabbá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EU vezetői legközelebb december 10-én találkoznak, de máris tervben van egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása december 28-ra, a tervek szerint az Európai Parlament ekkor adná meg a jóváhagyást az elkészült Brexit-megállapodásra. A gond csak az, hogy ez még mindig  nincs meg.

Forrás: The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »