Friss hírek

Biden ír származása új dimenzióba helyezi a Brexit-tárgyalásokat

Ahogy a Brexit-tárgyalások a héten döntő szakaszba lépnek, Joe Biden amerikai elnökválasztáson aratott győzelme új dimenzióba helyezi a brit-uniós egyeztetéseket.

Simon Coveney ír külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye “gondolkodási szünetet” fog adni a brit tárgyalóknak az általa “végjátéknak” nevezett tárgyalások során.

Joe Biden, aki számos alkalommal felemlegette ír-amerikai gyökereit, kijelentette, hogy támogatja az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás fenntartását, amely létrejöttében egyébként az Egyesült Államok közvetítő szerepet vállalt. A politikus ezért minden olyan Brexit-lépést ellenez, amely negatívan érintené ezt a megállapodást.

“Joe Biden Írország igazi barátja” – mondta Coveney az RTE ír közszolgálati rádió Morning Ireland című műsorában. “Nagyon világosan fogalmazott a tekintetben, hogy az Ír-sziget békéjének fenntartása rendkívül fontos a számára” – tette hozzá.

Éppen ezért Biden, valamint Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közölték, hogy amennyiben az észak-írországi béke veszélyben van, nem engedélyezik, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi megállapodást kössön Nagy-Britanniával.

A teljes cikk angol nyelven olvasható a CNBC oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: CNBC

Friss hírek