Két hét alatt többet esett a DAX, mint a pénzügyi válság kezdetén

Vérengzés folyik a világ részvénypiacain hétfőn, miután hétvégén összeomlott az olajár. Néhány európai index 10%-os mínuszban is volt a nyitásnál, a DAX a pénzügyi válsághoz hasonló mozgásokat produkál.

A mai esést is figyelembe véve a DAX több mint 20%-ot esett a történelmi csúcsához képest. Mindössze 12 kereskedési nap kellett ehhez a meredek zuhanáshoz. Mikor volt legutóbb 20% feletti esés ilyen rövid időtávon? Legutóbb a 2007 december – 2008 januári időszakban – a pénzügyi válság kezdetén.

A DAX akkor 20,2% -ot esett 16 kereskedési nap alatt, a 2007. december 28-án beállított csúcshoz képest. Ahogy fent jeleztük, a 20% feletti eséshez most még kevesebb idő, csak 12 nap kellett, ugyanakkor a 2007-2008-as hasonló eseménynél egy hónapnyi sávkereskedés következett, azaz a DAX stabilizálódni tudott.

A DAX (DE30) ma a globális részvénypiacokkal együtt esett, a zuhanást az olajár összeomlása váltotta ki, melyet Szaúd-Arábia hétvégi lépései okoztak (nem tudtak megegyezni Oroszországgal a termeléscsökkentési kvótákról, így áprilistól megszüntetik a termelési korlátokat). A német tőzsdeindex nyitásban tesztelte a 10.400 pontos zónát, azóta pedig felfelé mozog. A kérdés, hogy az index tartani tudja-e magát nap végéig a 10.750 pontos támasz felett. Ha igen, akkor némi stabilizációra lehet számítani.

Ha viszont nem sikerülne tartani ezt a szintet, akkor a 10.400 pontos zóna újratesztelése következhet. A legközelebbi ellenállás 11.300 pontnál található. A kereskedőknek magas volatilitásra kell készülniük az amerikai piacok nyitásakor, 14-30-kor.

A ​Deutsche Lufthansa (LHA.DE) részvényárfolyama a többi DAX-komponenshez képest ma csak korlátozottan esik, a német légitársaság közölte, hogy kormányzati segítséget fog kérni a koronavírus utazási kedvre gyakorolt negatív hatása miatt, mert az ebből adódó bevételkiesés a korábban vártnál nagyobb lesz. A kormányzat az ideiglenes leállások miatti bérkieséseket kompenzálhatja valamilyen támogatás formájában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elemzés bővített verziója publikusan elérhető az XTB weboldalán.

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »