Recesszióba taszíthatja a világgazdaságot a koronavírus

Drasztikus mértékben csökkent a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe márciusban az új koronavírus-járvány gyors ütemű globális terjedésének hatására, a globális index pedig egyenesen recessziót jósol.

A Sentix honlapján közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 22,3 ponttal mínusz 17,1 pontra, 2013 óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A piac a ténylegesnél kisebb csökkenést, mínusz 5,0 pontot várt márciusra az előző havi 5,2 pont, illetve a januári 7,6 pont után. Egy hónap alatt még soha nem zuhant ilyen nagy mértékben az euróövezeti befektetői hangulatindex azóta, hogy a Sentix 2001-ben elindította a felméréseket.

A mutató mindkét összetevője romlott, az aktuális és a jövőbeni kilátások megítélése is. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 14,3 pontra – tavaly október óta a legalacsonyabb szintre – csökkent a februári 4,0 pontról, míg a hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi 6,5 pontról mínusz 20,0 pontra zuhant márciusban, ami 2012 augusztusa óta a leggyengébb érték.

A Kínából indult és immár szinte a világ minden országában megjelent koronavírus-járvány, amelyet szigorú és következetes intézkedésekkel próbálnak megfékezni, recesszióba taszíthatja a világgazdaságot a Sentix globális befektetői hangulatindexének tanúsága szerint. A mutató értéke 8,1 pontról mínusz 12 pontra – 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szintre – esett. Az aktuális helyzet megítélése 19,3 ponttal, mínusz 8,8 pontra – 2009 novemberi szintre – csökkent, a kilátásoké pedig 21,1 ponttal mínusz 15,3 pontra, ami 2011 októbere óta a legrosszabb érték.

A Sentix történetében még soha nem fordult elő, hogy indexei a világ minden régiójában egy hónap alatt ilyen nagy mértékben csökkentek, a világgazdaság szinkronizált összeomlását jelezve. Az indexek recessziót jeleznek az euróövezetre, Németországra, Kelet-Európára, Japánra, illetve Ázsia Japán nélküli térségére és Latin-Amerikára, míg Svájc, Ausztria és az Egyesült Államokban esetében lassulást valószínűsítenek.

A márciusi adatok egy gyászos emlékű sorba illeszkednek, a Lehman Brothers pénzügyi világválságot kirobbantó csődjét (2008), a fukusimai földrengést (2011) és az olajár-válságot (2016) felidézve.

  • Friss cikkeink a témában:

A járvány gyors terjedése erőteljesen érezteti hatását a németországi befektetői hangulatindex alakulásán is. Németországra vonatkozóan a Sentix márciusi befektetői hangulatindexe öthavi mélypontra, mínusz 16,9 pontra csökkent a februári 4,5 pontról. Az aktuális helyzet megítélése mínusz 13,3 pontra csökkent 4,3 pontról, a kilátások megítélése pedig 4,8 pontról mínusz 20,5 pontra.

Kelet-Európában négyéves mélypontra romlott a hangulatindex (mínusz 12,9 pontra) és az aktuális helyzet megítélése (mínusz 10,8 pontra) is, a kilátásoké pedig mínusz 15,0 ponton 2011. decemberi szintre esett vissza.

Az Egyesült Államok esetében is jelentősen csökkentek, de még így is tavaly októberi szinten tartják magukat az indexek. A Sentix befektetői hangulatindexe 20,5 ponttal 0,2 pontra, az aktuális helyzet megítélése ugyancsak 20,5 ponttal, 17,8 pontra, a kilátások megítélése pedig 19,8 ponttal, mínusz 16,0 pontra süllyedt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »