Hongkong fizeti meg Carrie Lam hibás döntésének árát

A fokozódó és egyre erőszakosabbá váló tiltakozások ellenére Hongkong kormányzója továbbra sem mond le az új kiadatási törvényről. A döntés azonban hosszú távon is károkat okozhat a városnak.

Carrie Lam csak és kizárólag saját magát hibáztathatja a kialakult helyzetért. Az általa először februárban megpendített törvényjavaslat azt hivatott biztosítani, hogy kiküszöböljék a jelenlegi kiadatási törvények hiányosságait. A döntés azonban visszafelé sült el: az új törvényt sokan amiatt támadják, mert lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Kínának, Peking ráadásul régebbi ügyekben is kérelmezhetné egyesek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkong az “egy ország, két rendszer” elv alapján azóta autonómiát élvez, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik növelni befolyását.

Mindezen aggodalmakat azonban félresöpörték, a város pedig jelenleg politikai válsággal szembesül. Az utcákon napok óta nagyjából egymillió ember tiltakozik, sokan már Lam lemondását követelik. A kormányzó által hangoztatott biztosíték – miszerint a kormányzat pótlólagos módosításokat dolgoz ki a törvényjavaslathoz, amelyek tartalmazzák majd az emberi jogok védelmét is – nem valószínű, hogy megoldást jelent.

Hongkong, 2019. június 12.
Tüntetők rendőrségi könnygáz felhőjében a kiadatási egyezmény ellen tartott tiltakozáson a törvényhozó testület épülete előtt Hongkongban 2019. június 12-én. A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának.
MTI/AP/Kin Cheung

Lam ennek ellenére nem mond le tervéről. A javaslatot, amely kapcsán a kormány megkerülte a nyilvános konzultációkat és a felülvizsgálatokat, gyorsított eljárásban, június 20-a előtt el akarja fogadtatni a hongkongi vezetés.

Hongkong státusza nagymértékben függ autonómiájától és jogállamiságától, ezért ezek veszélyeztetése pusztító következményekkel járhat az itt működő külföldi vállalkozások és multinacionális vállalatok számára. A probléma az, hogy rövid távon a város lakossága veszi vállára ennek terhét.

Lam ígéretesen kezdte kormányzói pályafutását: úgy tűnt, hogy kezelni tudja növekvő gazdasági szakadékot egy olyan bosszantóan drága városban, amely ráadásul a világ legkevésbé megfizethető ingatlanpiacával büszkélkedhet. Kezdeményezéseire jó példa, hogy a város újabban egy hatalmas mesterséges sziget-komplexumot tervez felépíteni, hogy orvosolja az itt uralkodó borzalmas lakáshelyzetet.

Azonban a tüntetések árnyékában most mindezen ígéretek csupán üres szavak…

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »