hongkong

Kína nem akar fegyverkezni, de hagyják békén

Kína nem törekszik hegemóniára, terjeszkedésre vagy befolyási övezet kialakítására, akármilyen erőssé is válik és nem vesz részt fegyverkezési versenyben sem - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök kedden az ázsiai gazdasági konferencia nyitó plenáris ülésén videokapcsolaton keresztül.

Read More »

Börtönbe küldik a hongkongi médiamogult

Egy év, illetve nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése és a megmozduláson történt részvétel miatt - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Read More »

Kína újabb lépést tett Hongkong teljes bekebelezése felé

Elfogadta a kínai parlament a hongkongi választási rendszer átalakításáról szóló határozattervezetet csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának zárónapján. A "reformokat" követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek már nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

Read More »

Kína 6% feletti növekedést tervez erre az évre

Kína 6 százalék feletti gazdasági növekedést tűzött ki 2021-re - közölte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján. Peking elhárít mindenféle külső beavatkozást Hongkong ügyeibe és Tajvan függetlensége sem jöhet szóba.

Read More »

Hongkong lekerült a szabad gazdaságok listájáról

A döntés amiatt is különös jelentőséggel bír, mert Hongkong 25 éven keresztül vezette a rangsort, egészen a múlt évig, amikor Szingapúr letaszította az élről. A csütörtökön kiadott lista összeállítói a lépéssel azt kívánták kifejezni, hogy Peking "teljhatalmat" gyakorol a város felett.

Read More »

Hongkongban már tesztautomaták is vannak

Hongkongban 10 metróállomáson olyan automatákat állítottak fel, ahol koronavírus-gyorsteszteket lehet vásárolni. A regionális kormány közlése szerint naponta mintegy 10 000 tesztkészletet szállítanak le a tömegközlekedési hatóságnak, amelynek feladatai közé tartozik ezentúl az automaták feltöltése is.

Read More »

A Kínai Kommunista Párt átvette a hatalmat Hongkongban

"Felszólítjuk a pekingi és a hongkongi kormány hatóságait a szóban forgó határozatok azonnali visszavonására, valamint a hongkongi törvényhozás tagjainak azonnali visszavételére" - fogalmazott az Európai Unió Tanácsa csütörtökön. Ez azonban Kínát nem fogja meghatni, vége a hongkongi demokráciának.

Read More »

Az összes ellenzéki képviselő lemondott Hongkongban

Hongkong összes ellenzéki törvényhozója lemond a posztjáról egy Pekingben született új határozat miatt, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak a képviselők közvetlen kizárását - adta hírül szerdán internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Read More »

Munkahelyei negyedét felszámolja a Cathay Pacific légitársaság

Munkahelyei csaknem negyedének - összesen 8500 pozíciónak - megszüntetését, valamint egyik regionális ágának felszámolását jelentette be szerdán a Cathay Pacific hongkongi székhelyű légitársaság, amely a koronavírus-járvány gazdasági csapásaival próbál megbirkózni egy 2,2 milliárd hongkongi dolláros (284 millió amerikai dolláros) globális szervezeti átalakítás segítségével.

Read More »

Tömeges tesztelésbe kezdtek Hongkongban

Kedden Hongkongban a kormányzat általános szűrőprogramja keretében megkezdték a lakosság önkéntes alapú tömeges tesztelését a koronavírusra, miközben aktivisták és egyes egészségügyi dolgozók bojkottra szólították fel az embereket - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hírportálja.

Read More »