hongkong

Az állami nyomás miatt megszűnik az Apple Daily

A hongkongi Apple Dailyt működtető Next Digital szerdán közölte, hogy csütörtökön adják ki a lap utolsó példányát, miután a múlt heti razzia után most a lap vezércikkíróját vették őrizetbe a hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával. 

Read More »

Már a demokrácia látszatára sem adnak Hongkongban

A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát, köztük a főszerkesztőt is őrizetbe vette csütörtökön a város nemzetbiztonsági rendészete egy több száz rendőr részvételével lezajlott razzia keretében. John Lee hongkongi biztonsági miniszter arra figyelmeztette az újságírókat, hogy tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól.

Read More »

Kína nem akar fegyverkezni, de hagyják békén

Kína nem törekszik hegemóniára, terjeszkedésre vagy befolyási övezet kialakítására, akármilyen erőssé is válik és nem vesz részt fegyverkezési versenyben sem - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök kedden az ázsiai gazdasági konferencia nyitó plenáris ülésén videokapcsolaton keresztül.

Read More »

Börtönbe küldik a hongkongi médiamogult

Egy év, illetve nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése és a megmozduláson történt részvétel miatt - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Read More »

Kína újabb lépést tett Hongkong teljes bekebelezése felé

Elfogadta a kínai parlament a hongkongi választási rendszer átalakításáról szóló határozattervezetet csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának zárónapján. A "reformokat" követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek már nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

Read More »

Kína 6% feletti növekedést tervez erre az évre

Kína 6 százalék feletti gazdasági növekedést tűzött ki 2021-re - közölte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján. Peking elhárít mindenféle külső beavatkozást Hongkong ügyeibe és Tajvan függetlensége sem jöhet szóba.

Read More »

Hongkong lekerült a szabad gazdaságok listájáról

A döntés amiatt is különös jelentőséggel bír, mert Hongkong 25 éven keresztül vezette a rangsort, egészen a múlt évig, amikor Szingapúr letaszította az élről. A csütörtökön kiadott lista összeállítói a lépéssel azt kívánták kifejezni, hogy Peking "teljhatalmat" gyakorol a város felett.

Read More »

Hongkongban már tesztautomaták is vannak

Hongkongban 10 metróállomáson olyan automatákat állítottak fel, ahol koronavírus-gyorsteszteket lehet vásárolni. A regionális kormány közlése szerint naponta mintegy 10 000 tesztkészletet szállítanak le a tömegközlekedési hatóságnak, amelynek feladatai közé tartozik ezentúl az automaták feltöltése is.

Read More »

A Kínai Kommunista Párt átvette a hatalmat Hongkongban

"Felszólítjuk a pekingi és a hongkongi kormány hatóságait a szóban forgó határozatok azonnali visszavonására, valamint a hongkongi törvényhozás tagjainak azonnali visszavételére" - fogalmazott az Európai Unió Tanácsa csütörtökön. Ez azonban Kínát nem fogja meghatni, vége a hongkongi demokráciának.

Read More »