A Huawei világszerte bejegyeztetné saját mobil operációs rendszerét

A kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártó vállalat megkezdte saját Hongmeng mobil operációs rendszere védjegyének bejegyzését.

Az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) nyilvántartása szerint a Huawei az Európai Unióban és még kilenc országban nyújtotta már be kérelmét a Hongmeng márkanév bejegyzésére és védelmére.

A világ legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártója, a kínai Huawei a második legnagyobb gyártónak számít az okostelefonok világpiacán. A cég az okostelefonok operációs rendszere mellett a viselhető eszközök, a hordozható számítógépek, a robotok és a járműelektronikai szórakoztató központok operációs rendszereire is bejegyezteti a Hongmeng márkanevet.

Kínában a Huawei már tavaly augusztusban kérelmezte a Hongmeng márkanév bejegyzését és ezt az idén májusban meg is kapta.

Peking, 2019. május 15.
David Wang, a Huawei kínai távközlési vállalat ügyvezető igazgatója beszél a cég újdonságait bemutató sajtótájékoztatón Pekingben 2019. május 15-én.
MTI/AP/Ng Han Guan

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva, bár bizonyítékok előtárása nélkül kizárta a Huawei-t az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a cég hálózati berendezései szoftveres hozzáférést tudnak nyújtani az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára.

A szankciók keretében a washingtoni kereskedelmi minisztérium „feketelistára” helyezte a Huawei-t és közvetlen érdekeltségeit. A rendelkezés megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket és szolgáltatásokat értékesítsenek a Huawei számára. A tilalom vonatkozik az amerikai Alphabet Inc. mobil operációs rendszerére, a Huawei okostelefonjait és lakossági készülékeit működtető Android OS-re is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »