Ha ellenfelei lejáratásáról van szó, Trump minden információnak örül

Donald Trump elfogadná a belföldi politikai vetélytársait lejárató információkat, akkor is, ha azok külföldről származnának – ezt maga az amerikai elnök jelentette ki az ABC televízióban szerda este sugárzott interjújában.

Trumpot a 2020-as elnökválasztási kampányról kérdezte a televízió riportere. Az elnök leszögezte: külföldről származó információk elfogadása nem minden esetben jelent külföldi beavatkozást az amerikai választási folyamatba.

„Ez nem beavatkozás. Nekik megvan az információjuk, én pedig azt hiszem, elfogadnám” – fogalmazott. Az elnök közölte azt is: ha így jutna politikai vetélytársait lejárató információkhoz, nem szükségszerűen tájékoztatná erről a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). „Ha úgy gondolnám, hogy valami nem stimmel, akkor talán elmennék vele az FBI-hoz” – tette hozzá.

Az újságíró, George Stephanopoulos – aki korábban Bill Clinton elnök kommunikációs igazgatója volt – további kérdéseire, hogy vajon kampánycsapata mit tenne, ha Oroszországból vagy Kínából kapna ellenfeleit lejárató információkat, elfogadná-e ezeket vagy egyenesen jelentené az FBI-nak, Trump azt válaszolta: „talán mindkettőt megtenném. Szerintem az ember meghallgathatja, abból még nincs baj”. Hozzátette: „ha valaki felhívna egy külföldi országból, tegyük fel, Norvégiából, és azt mondaná, hogy kompromittáló információi vannak az ellenfelemről, akkor talán azt mondanám, rendben, szívesen meghallgatnám őket”.

A riporter felidézte: Christopher Wray, az FBI igazgatója a minap egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy az ilyen jellegű információkat a politikusoknak azonnal továbbítaniuk kellene az FBI-hoz. Trump erre azt válaszolta, hogy az FBI igazgatójának nincs igaza, „az élet nem így működik”.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a politikai vetélytársakról szóló kompromittáló információk gyűjtése az ellenfelet érintő kutatómunka rendszeres része, és a jelenlegi ellenzék képviselői ugyancsak rendszeresen művelik ezt vele kapcsolatban.

Washington, 2019. június 8.
Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak, miután visszatért háromnapos hivatalos nagy-britanniai látogatásáról a washingtoni elnöki rezidenciára, a Fehér Házba 2019. június 7-én.
MTI/AP/Jacquelyn Martin

Néhány demokrata párti politikus azonnal reagált az elnök interjújára. Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője Twitter-bejegyzésben „sokkolónak” nevezte az interjút, Richard Blumenthal connecticuti szenátor pedig – szintén Twitteren – úgy fogalmazott, hogy az elnök szavai „Amerika legrémesebb rémálmát” testesítik meg.

Joe Biden, a demokraták pillanatnyilag legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa mikroblogbejegyzésében azon véleményének adott hangot, hogy Trump „ismét örömmel üdvözöl külföldi beavatkozást választásainkba”. Biden szerint az elnök kijelentései fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump kijelentései éppen aznap hangzottak el, amikor legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot a képviselőház hírszerzési bizottsága zárt ülésen hallgatta meg a 2016-os elnökválasztás idején oroszokkal tartott találkozóiról. 2016 júniusában az ifjabb Trump New Yorkban olyan orosz állampolgárokkal folytatott megbeszéléseket, akik kompromittáló információkat ajánlottak fel Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről. A beszélgetés eredménytelenül zárult, mert az elnök fia úgy ítélte meg, hogy az orosz ajánlat hamis és értéktelen.

Ugyanakkor a Breitbart News című jobboldali lap szerdán hosszú cikket közölt Trump várható demokrata párti ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek a fiáról. A cikk részletesen kitért arra is, hogy Hunter Biden 2013-ban igencsak jövedelmező üzleteket kötött Kínában. A lap Kínából származó információi szerint Hunter Biden az alelnöki különgépen az apjával együtt repült Pekingbe, ahol a kínai központi bankban másfél milliárd dolláros üzletet ütött nyélbe.

Donald Trump a minap a Fox televíziónak adott interjújában utalt is Bidenék kínai kapcsolataira, mondván, sajnálatosnak tartja, hogy Joe Biden szerint Kína nem versenytársa az Egyesült Államoknak. Elemzők szerint Biden családjának kínai és ukrajnai üzleti ügyei várhatóan téma lesz a jövő évi elnökválasztási kampányban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »