INA: Amerika is színre lép

Az Ukrajnában zajló események könnyen lehet, hogy hatással lesznek a MOL horvát partnerének sorsára is. Horvátországi sajtóhírek szerint ugyanis Washington máris elszánta magát arra, hogy meggátolja az oroszok további gazdasági térnyerését a Nyugat-Balkánon. Korábban több a délszláv államból érkező beszámoló is szinte tényként közölte, hogy a magyar olajtársaságot új, orosz partner váltja majd az INA tulajdonosi székében. Most viszont az amerikai tőke érkezése is opció lehet, de elemzők azt sem zárták ki, hogy az Egyesült Államok a magyar olajtársasággal való békülésre ösztönzi majd Zágrábot.

Az utóbbi hetekben a horvát és a magyar sajtó is többször beszámolt már arról a lehetőségről, amely szerint a MOL egy orosz olajcégnek adná át horvátországi részvényeit. Sőt a délszláv államban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy Moszkva egy komoly stratégiai húzással egyúttal felfalná a szlovén Petrolt is, s így egy több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztató, ezer töltőállomást üzemeltető, ráadásul az egész térségre terjeszkedési potenciállal rendelkező mamutcéget hozna létre közvetlen szomszédságunkban. Az Ukrajnában foganatosított, s egyúttal számos nemzetközi normát felrúgó orosz lépések hatására most viszont úgy hírlik, hogy Moszkva nyugat-balkáni térnyeréséhez Washingtonnak is lesz egy-két szava.

Horvátországi források szerint számos arra utaló jel akad, amelyek alapján az ukrajnai események hatására az Egyesült Államok mégse kívánja ölbe tett kézzel végignézni, ahogy az orosz gazdasági szereplők megvetik a lábukat az Európai Unió 28. tagállamában. Az egyébként továbbra is súlyos pénzügyi gondokkal küszködő Zágráb persze mindezzel akár jól is járhat. Hiszen mint egy a Večernji listnek nyilatkozó délszláv szakértő utalt is rá, a horvát kormány jelen helyzetében csak örülne, ha egy új befektető egy-két milliárd euróval fel tudná tölteni az államkasszát, érkezzen utóbbi akár Európából, Oroszországból vagy éppen az Egyesült Államokból.

Márpedig a Horvátországból származó hírek szerint az orosz befolyást csökkenteni igyekvő Washington terveibe akár az is beletartozhat, hogy egy amerikai tőkés váltsa a magyar olajtársaságot az INA partnereként. A horvát gazdasági miniszter két héten belül egyeztet is egy Amos J. Hochstein által vezetett amerikai delegációval, s úgy hírlik, a tárgyalások napirendjére nem csak a lehetséges adriai olaj- és gázmezők feltárása kerül, hanem az INA jövendő sorsa is terítéken lesz majd.

Horvát elemzők szerint nem kétséges, hogy a találkozó keretein belül az amerikaiak megpróbálják majd lebeszélni a Milanović-kormányt arról, hogy – egy a MOL általi eladással együtt – saját részvénypakettjei értékesítésével az oroszok kezébe adja át a délszláv olajtársaság irányítását. Egyúttal az is lehetséges, hogy ezért cserébe ők maguk fektetnének be Horvátországban, de néhány szakértő azt sem zárta ki, hogy a találkozó nyertese maga a MOL lesz. Hiszen végső soron az is az opciók között szerepel, hogy Washington arra ösztönzi majd Zágrábot, hogy inkább egyezzen meg jelenlegi partnerével, azaz a magyar olajtársasággal.

A MOL szándékai továbbra is vita tárgyát képezik

A fentiekkel együtt a magyar olajtársaság horvátországi szándékai továbbra is számos vita tárgyát képezik. Zágrábban még most is számos olyan gazdasági, politikai elemző van, aki úgy véli, hogy a MOL eladási szándékai nem valósak, s csupán azokkal akar nyomást gyakorolni az eddig igen keményen tárgyaló horvát kabinetre, de persze ezzel sem ért egyet mindenki. Az egyik legnevesebb szakértő, Davor Štern példának okáért biztos abban, hogy Budapest valóban megválna az INA részvényeitől, hiszen mint mondta, a MOL így is nagyon sokat, állítása szerint eredeti értéke ötödét vesztette el a horvátokkal történő perlekedésen.

Hernádi lekerült az Interpol körözési listájáról

Szintén Horvátországgal és a magyar olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy időközben utóbbi elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt egy időre biztosan lekerült az Interpol körözési listájáról. Bár a nemzetközi rendőri szervezetnél hivatalosan csak azt erősítették meg, hogy a MOL-vezér ügye felülvizsgálat alatt van, de a horvát hatóságok azt is elismerték; jogszabályváltozások miatt új eljárást kell indítaniuk Hernádival szemben. A két esemény közötti összefüggés pedig több mint valószínű.

Kiszervezik az INA gázüzletágát

A MOL horvátországi szerepvállalása kapcsán ugyanakkor az is említésre méltó hír, amely szerint bizonyossá vált, hogy Zágráb hosszú évek után végre hajlandó kiszervezni az INA szárnya alól a hatósági árak révén annak súlyos veszteségeket okozó gázüzletágat. A bejelentéssel elviekben Budapest is némileg fellélegezhetett volna, hiszen a 2009. január 30-án jegyzett kontraktus eddigi figyelmen kívül hagyása a magyar olajtársaságnak is komoly anyagi terhet jelentett. A legfrissebb horvát beszámolók szerint azonban Zágráb olyan módját találta meg a változtatásoknak, ami az INA számára éves szinten újabb 250-350 millió kuna veszteséget jelent. Így a horvát Novi list szerint az sem zárható ki, hogy az Áldott Zoltán vezette délszláv olajtársaság perre fog menni a zágrábi kabinet döntésével szemben.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »