A Benes-dekrétumokat vizsgálná egy EP-s jogi vélemény

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága kedden elfogadott szakvéleménye szerint a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Az EP Petíciós Bizottsága (PETI) tavaly úgy határozott, hogy kikérik a Jogi Bizottság véleményét a Benes-dekrétumok ügyében beadott petíciót illetően. A jogi szakbizottság hosszas vizsgálódás után készítette el kedden elfogadott szakvéleményét – áll három képviselő (Szájer József, Bagó Zoltán és a szlovákiai magyar Mészáros Alajos) közös közleményében.

A dokumentum a magyar képviselők szerint fontos hivatkozási alapként szolgál: bár nem minden pontja egyértelmű, de kritikus észrevételeket tesz a Benes-dekrétumok kapcsán, és kimondja, hogy azok a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatok kívánatosak.

Az indoklás szerint a korábbi tanulmányok nagyrészt a csehországi helyzetet elemezték, és nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy a dekrétumok által keletkezett jogi helyzetek jelenleg is bírósági és közigazgatási határozatok részét képezik, s ennek megfelelően jelen vannak a szlovák jogrendben. A szakbizottság ülésén részt vett Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője, aki megpróbálta levetetni a pontot a napirendről és meghiúsítani a szavazást.

Mészáros Alajos (Magyar Közösség Pártja), a JURI szakbizottság felvidéki tagja üdvözölte a szavazás eredményét: „Jó érzés, hogy egy hosszan tartó munkát, amely keretében a Benes-dekrétumokat az Európai Parlament talaján kritikai vizsgálat alá próbáltuk venni, eredményesen zárhatunk le. Az elfogadott vélemény egy olyan jogi elemzésen alapuló dokumentum, amely irányt mutat számunkra a további feladatok elvégzéséhez és nem utolsósorban határozott üzenetet küld a szlovák fél számára”.

Szájer József, a néppárti frakció alelnöke, a JURI szakbizottság tagja kiemelte: „A bizottság által elfogadott álláspont fontos állomás a Benes-dekrétumok egyes rendelkezései ellen folytatott küzdelemben, hiszen ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely kimondja, hogy a témában részletes jogi vizsgálat szükséges. A magyarországi és határon túli magyar képviselők közösen tovább dolgoznak annak érdekében, hogy az ügyben fennálló vita mihamarabb lezáruljon”.

Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő, a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban beadott petíció gondozója a döntés kapcsán kiemelte: „A Petíciós Bizottság egyértelmű választ kapott: mivel a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. A labda tehát újból a szlovák közigazgatás térfelén pattog. Szlovákiának, mint EU tagállamnak kötelessége a jogi ellentmondást feloldani és a diszkriminatív részeket a szlovák jogrendből eltávolítani” – tette hozzá.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »