Theresa May még mindig nem adta fel

A brit kormány biztosítékokat akar kapni az Európai Uniótól arra, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás csak átmeneti időre alkalmazható – mondta kedden a brit miniszterelnök.

Theresa May a nap folyamán Hágában Mark Rutte holland miniszterelnökkel, majd Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás nagy-britanniai parlamenti elfogadtatásának problémáiról, este pedig Brüsszelbe érkezett, hogy az egyezménnyel kapcsolatos súlyos brit politikai aggályokat az EU vezetőivel is megvitassa.

A BBC televíziónak nyilatkozva kedd este kijelentette: tárgyalásain „eltökéltséget” tapasztalt a felmerült problémák kezelésére. Hozzátette, hogy a Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme, a backstop, vagyis az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás szükséges garanciákat nyújt, elsősorban Észak-Írország számára. May megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy nem érhető el az Európai Unióval olyan megállapodás, amely nem tartalmazza e backstop-opciót.

A brit miniszterelnök megerősítette azt is, hogy London nem akarja alkalmazni a tartalékmegoldást, de ha mégis szükségessé válna életbe léptetése, a brit kormány biztos akar lenni abban, hogy a megoldás csak átmeneti lehet. Theresa May kijelentette: mostani utazásának célja az, hogy erre biztosítékokat kapjon az Európai Unió vezetőitől.

  • Nem lesz egyszerű
Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben világossá tette Theresa May brit kormányfőnek, hogy nem lát lehetőséget a brit uniós tagság megszüntetéséről szóló megállapodás megváltoztatására.

Merkel azt is hangsúlyozta, hogy London csak az Európai Unió egészével állapodhat meg a kilépésről, és nem lehet szó tagországonként külön-külön kötendő egyezségekről. Az a kérdés, hogy miként lehetne több biztosítékot nyújtani Londonnak arra az esetre, ha ez az átmeneti időszak hosszúra nyúlik,  és így az egységes vámügyi szabályozás miatt hosszú időre korlátozott lesz a brit vezetés kereskedelempolitikai önállósága, annak ellenére, hogy az ország már nem is az EU tagja. Megerősítette, hogy Theresa May ilyen biztosítékokat kíván szerezni, hogy meggyőzze a megállapodást elutasító képviselőket pártjában, a Konzervatív Pártban.

Az EU-ra egyelőre nem hatott a brit időhúzás

Az EU nem tudja, hogyan segíthetne May-nek

Az Egyesült Királyság kiválása után bennmaradó európai uniós tagállamok segíteni akarnak a brit kormányfőnek a Brexit-megállapodás londoni parlamenti jóváhagyásában, kérdés azonban, hogy ezt miként tehetnék – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Brüsszelben, miután Theresa May-jel egyeztetett.

Tusk a Twitteren arról számolt be, hogy „hosszú és őszinte” megbeszélést folytatott a brit kormányfővel, aki ezután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott.

Juncker korábban kizárta a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés újratárgyalását. Leszögezte: „Mindent megtennének annak érdekében, hogy ne kerüljön soha sor a tartalékmegoldás használatára, de készülni kell erre az eshetőségre is, ugyanis Írországot semmiképp nem fogják magára hagyni”.

Hasonló véleményének adott hangot Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is. „Nem lehet szó a tartalékmegoldás ügyének újratárgyalásáról, soha nem hagyjuk cserben ír barátainkat” – hangsúlyozta.

Brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a több mint két évi, gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért egyezséget már nem tárgyalják újra, a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban azonban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve lehet szó „tisztázó dokumentumok” elfogadásáról. Hozzátették ugyanakkor: nem valószínű, hogy pusztán ezek sikerre vinnék a dokumentum brit parlamenti jóváhagyását.

Brüsszel, 2018. december 11.
Theresa May brit miniszterelnök érkezik az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal tartandó megbeszélésére az uniós testület brüsszeli székházában 2018. december 11-én. A brit kormányfő az előző napon bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról december 11-én.
MTI/AP/Virginia Mayo

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May előző nap elhalasztotta a voksolást, éppen azért, mert a backstop-megoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

A keményvonalas tory Brexit-tábor a megállapodással szembeni ellenérzései miatt már hetek óta szervezi a bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen. A kedd esti BBC-interjúban azonban a brit kormányfő kétszer is nemmel válaszolt arra a megismételt riporteri kérdésre, hogy tudomása szerint összegyűlt-e az ehhez szükséges számú képviselői beadvány.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a May elleni bizalmatlansági szavazás kiírásához az kell, hogy ezt az alsóházi tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – kezdeményezze. Kedd este elterjedtek olyan értesülések Londonban, hogy összegyűlt a szükséges számú beadvány, de ezt hivatalos források nem erősítették meg.

Ha lesz bizalmatlansági szavazás, és azt Theresa May elveszíti, akkor mérlegelési lehetőség nélkül le kell mondania, és az utódválasztási versenyben sem indulhat. Ha viszont megnyeri a szavazást, egy évig nem indítható ellene újabb bizalmatlansági kezdeményezés.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »