Körkép a világ különböző országainak takarítási szokásairól (x)

A takarítás nemcsak azt jelentheti, hogy tisztán tartjuk otthonunkat, hanem ez szimbolikus is lehet, valamint bizonyos kultúrákban egyenesen értéknek számít. Most azt nézzük meg, hogy miként takarítanak a világ különböző országaiban.

Magyarországon a tavaszi nagytakarítást sok háziasszony komolyan betartja

Hazánkban talán nem is ismerünk olyan háziasszonyt, aki a tavaszi nagytakarítást ne venné komolyan. Ilyenkor lekerülnek a függönyök, majd frissen, illatosan helyezik azokat vissza. A bútorokat kívül és belül is letakarítják, és nem feledkeznek meg az ablakokról sem. Persze a profik tudják, hogy papírtörlők segítségével sokkal könnyebben megy a munka. Éppen ezért a T-Depo tork termékeinek kínálatát nem érdemes kihagyni. A törlők segítségével a bútorokat pillanatok alatt le lehet törölni, de jó hasznát vehetik a konyhák takarítása során is. 

Svédországban a “haláltakarítás” hagyomány

Az úgynevezett döstädninget általában az idősebb korosztály tartja be, amely során megszabadulnak minden felesleges tárgytól, hogy (a haláluk után) az utódoknak ezzel már ne kelljen foglalkozniuk. Sokan kidobják, de vannak, akik elajándékozzák személyes tárgyaikat. 

A japánoknál az év végi nagytakarítás a menő

Az osoji, az év végére időzített nagytakarítás, amely során az otthonaikat és a lelküket is megtisztítják. A legtöbbünk előtt bizonyára nem ismeretlen a feng shui, ami egy ősi kínai művészet, amelynek a segítségével otthonainkban harmóniát és egyensúlyt teremthetünk. 

A skótok szilveszterkor a legaktívabbak

Minden év végén a Hogmanay során nagytakarítást végeznek a skót háziasszonyok, és ekkor szabadulnak meg a régi adósságoktól is. Ennek a lényege, hogy az újévet megtisztultan indítsák. Aki először átlépi a ház küszöbét az újév első napján, az ajándékot visz a házigazdának. Skótokról lévén szó, így ez legtöbbször egy üveg finom skót whisky.

Iránban szintén újévkor nagytakarítanak

Ez egy kicsit csalóka, hiszen Iránban március hónapra esik az újév, és ennek egyik legfontosabb előkészülete a ház alapos kitakarítása, valamint az elromlott dolgok megjavítása. A házakban felállítják a Haft-Seen nevezetű oltárt, amely a megújulást jelképezi. 

Az amerikaiak szintén tavasszal takarítanak

Az újév után, a tavasz beköszöntével elkezdődik az amerikai otthonokban is a takarítás. Alaposan átszellőztetik környezetüket, fertőtlenítenek, és gondosan rendet raknak, a felesleges kacatoktól pedig megválnak. Általában a Nowruzhoz, illetve a kínai holdújévhez kapcsolódik ez az aktív időszak. 

A németek a “Seprőhét”-ben hisznek

Ennek a hagyománynak a kezdete egészen az 1400-as évekre vezethető vissza. Ezen a héten igen aktívak, hiszen egymást váltva takarítják ki a közös használatban lévő helyiségeket. Ebből a tevékenységből senki sem vonhatja ki magát, aki mégis megteszi, arra a szomszédok nagyon mérgesek lesznek. 

Talán illik ide ez a mondás: “Ahány ház, annyi szokás”. Láthatjuk, hogy a legtöbb országban nagy gondot fordítanak a takarításra, de ezt sokszor néphagyományokhoz, népszokásokhoz kötik. 

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek