A kínai elnök meghívta Pekingbe Sulyok Tamást

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: „Bajban ismerszik meg az igaz barát.”

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: „Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével”.

Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között – tette hozzá a magyar államfő.

A kínai elnök Budapesten.

Sulyok Tamás köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budavári Palota Oroszlános udvarában 2024. május 9-én. Mögöttük Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, mellettük Peng Li-jüan, a kínai elnök és Nagy Zsuzsanna, a magyar államfő felesége. MTI/Máthé Zoltán

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez.

A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légijárat Budapestről, továbbá Magyarország kedvezményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik. Az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre, a CATL pedig 3000 milliárd forint értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatást és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

A kínai elnök Budapesten

Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Sándor-palota Kék szalonjában 2024. május 9-én. MTI/Bruzák Noémi

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »