Egységes frontot tart az EU a brit szavazás előtt

Jean-Claude Juncker múlt hétvégi nyilatkozatával teljesen azonos tartalmú üzenetet küldött a brit parlament felé Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken, melynek lényege, hogy az EU nem hajlandó újratárgyalni a Brexit feltételeit.

Egyezmény nélküli Brexit vagy a maradás között választhatnak a britek, ha a londoni parlamenti elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének  feltételrendszeréről szóló megállapodást, amelyet Brüsszel kötött az előző hét végén Theresa May brit kormányfővel – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Theresa May brit miniszterelnök az uniós tagországok vezetőinek brüsszeli csúcsértekezletén 2018. november 25-én. A rendkívüli ülésen a 27 bennmaradó tagállam képviselői aláírták a megállapodást a távozó Nagy-Britanniával a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról. MTI/EPA Pool/Olivier Hoslet

“Az alsóházi szavazás előtt néhány nappal egyre egyértelműbb, hogy ez a lehető legjobb megállapodás, sőt mi több, az egyetlen lehetséges megállapodás” – mutatott rá Tusk. Az uniós tisztségviselő határozottan kizárta az egyezmény újratárgyalásának lehetőségét, ha a brit parlament december 11-én elutasítja a kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat körvonalazó politikai deklarációt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

“Ha az alsóház elutasítja ezt az egyezményt, akkor a következő választás marad: szabályozatlan Brexit vagy maradás” – hangsúlyozta. “Biztosíthatom önöket, hogy az EU minden lehetőségre felkészült” – fűzte hozzá a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján Buenos Airesben.

A brit miniszterelnök a hét elején ugyancsak kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi egyezménynél nem lehetséges jobbat elérni. May szintén hangsúlyozta: ha a brit parlament leszavazza az egyezményt, akkor “minden kezdődhet elölről”, és senki nem tudja, hogy ebben az esetben mi történne. Az viszont bizonyos, hogy a megállapodás elutasítása még nagyobb megosztottságot, még több bizonytalanságot teremtene, ennek minden kockázatával együtt – tette hozzá.

Az egyezményt a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érték, emiatt az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport elemzésében közölte: a negatív parlamenti reakciók alapján az eddigi 60 százalék helyett immár 75 százalékosra taksálják annak az esélyét, hogy a Brexit-megállapodáscsomagot a londoni alsóház a december második hetére valószínűsíthető szavazáson elutasítja.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply